Przygotowanie: 40 min.
Smażenie: ok. 30 min.
Trudność: dość łatwy
Składniki na 4 porcje
• 2 jajka
• ok. 2 szklanek mleka
• ok. 1,5 szklanki mąki
• sól i przyprawy do smaku
• 500 g. pieczarek
• 2 duże cebule
• bułka tarta
• sól i pieprz do smaku
• tłuszcz
• ketchup
Łączymy mąkę, jajka, mleko i mieszamy mikserem. Dodajemy też obowiązkowo sól. Po uzyskaniu jednolitej konsysytencji nakładamy na lekko rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu kolejne porcje ciasta (najlepiej ilość potrzebną na 1 naleśnik wyznaczać potocznie zwaną średnią chochelką do zupy)
Równocześnie można zacząć przygotowywanie farszu. W tym celu na rozgrzaną patelnię wrzucamy wcześniej wymyte i pokrojone w niezbyt drobne kawałki pieczarki. Smażymy aż pieczarki zmienią kolor w ciemnoszary.
Na innej patelni podsmażamy cebulę aż do uzyskania przez nią szklanego odcienia.
Cebulę łączymy z wcześniej podsmażonymi pieczarkami, dodajemy ok. 2 łyżek bułki tartej i sól i pieprz do smaku.
Tak przygotowany farsz nakładamy na naleśniki i ponownie smażymy ok. 5 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Wysmażone naleśniki podawać polane ketchupem
jot_em18