Naleśniki z farszem grzybowym .doc

(2 KB) Pobierz

Przygotowanie: 40 min.

 

Smażenie: ok. 30 min.

 

Trudność: dość łatwy

 

 

Składniki na 4 porcje

 

                           

                            2 jajka

                           

                            ok. 2 szklanek mleka

                           

                            ok. 1,5 szklanki mąki

                           

                            sól i przyprawy do smaku

                           

 

                           

                           

                            500 g. pieczarek

                           

                            2 duże cebule

                           

                            bułka tarta

                           

                            sól i pieprz do smaku

                           

                            tłuszcz

                           

                            ketchup

                           

              Łączymy mąkę, jajka, mleko i mieszamy mikserem. Dodajemy też obowiązkowo sól. Po uzyskaniu jednolitej konsysytencji nakładamy na lekko rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu kolejne porcje ciasta (najlepiej ilość potrzebną na 1 naleśnik wyznaczać potocznie zwaną średnią chochelką do zupy)

                                                       

              Równocześnie można zacząć przygotowywanie farszu. W tym celu na rozgrzaną patelnię wrzucamy wcześniej wymyte i pokrojone w niezbyt drobne kawałki pieczarki. Smażymy aż pieczarki zmienią kolor w ciemnoszary.

                                                       

              Na innej patelni podsmażamy cebulę aż do uzyskania przez nią szklanego odcienia.

                                                       

              Cebulę łączymy z wcześniej podsmażonymi pieczarkami, dodajemy ok. 2 łyżek bułki tartej i sól i pieprz do smaku.

                                                       

              Tak przygotowany farsz nakładamy na naleśniki i ponownie smażymy ok. 5 minut na małym ogniu pod przykryciem.

                                                       

              Wysmażone naleśniki podawać polane ketchupem

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin