Naleśniki zapiekane z truskawkami i pianą .doc

(1 KB) Pobierz

Ciasto:

2 żółtka,

1 szklanka wody,

1 szklanka mleka,

15-20 dag mąki,

sól

cukier do smaku,

skórka ze słoniny do smarowania patelni

 

Nadzienie:

40 dag truskawek,

4 białka

10 dag cukru pudru,

2 dag migdałów lub orzechów włoskich,

cukier waniliowy,

tłuszcz do formy

 

Przyrz?dzić ciasto naleśnikowe, bior?c tylko same żółtka. W ten sam sposób usmażyć naleśniki. Truskawki przygotować, pokrajać w plastry i przesypać połową cukru. Nakładać na naleśniki. Dwa przeciwległe brzegi zawinąć na 23 cm, a następnie całość zwinąć w rulon. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Układać naleśniki jeden obok drugiego. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cienkie płatki i zrumienić w piekarniku. Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec resztę cukru i cukier waniliowy. Pianą przykryć naleśniki posypać migdałami, wstawić do piekarnika (ok. 160C) i zapiec. Gdy piana lekko się zrumieni, wyjąć i podawać na gor?co.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin