Składniki:
ciasto:
- 200 g mąki (ok. 1 i 2/3 szkl.)
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. wody sodowej
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
nadzienie:
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 szkl. cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- 1/4 szkl. rumu
- 2 łyżki mleka
- 25 g rodzynek
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta cynamonu
sos:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 3/4 szkl. kakao
- 3/4 szkl. cukru
- 2 żółtka
- 2 czubate łyżki mąki
- pół szklanki śmietanki
- 1/3 szkl. rumu
Sposób przyrządzania:
Rodzynki zalewamy gorącą wodą, po kwadransie odcedzamy. Jajka roztrzepujemy, stopniowo wlewamy mleko z wodą sodową, wsypujemy mąkę i ucieramy bądź miksujemy na gładką masę. Dodajemy cukier i sól. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy tylko z jednej strony dość cienkie naleśniki. Robimy sos: roztapiamy na malutkim ogniu czekoladę, dodajemy kakao, cukier oraz mleko, po chwili również wymieszaną z mąką śmietankę, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, na koniec zaprawiamy żółtkami i rumem. Składniki nadzienia starannie mieszamy. Gotowym nadzieniem smarujemy naleśniki, po czym składamy je w kopertę. Podsmażamy na złoty kolor i podajemy polane sosem.
jot_em18