Naleśniki z nadzieniem orzechowym w polewie czekoladowej .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

ciasto:

- 200 g mąki (ok. 1 i 2/3 szkl.)

- 2 jajka

- 1 żółtko

- 1 szkl. mleka

- 1 szkl. wody sodowej

- 1 płaska łyżeczka cukru pudru

- szczypta soli

- tłuszcz do smażenia

nadzienie:

- 200 g zmielonych orzechów włoskich

- 1 szkl. cukru pudru

- 1/2 kostki masła

- 1/4 szkl. rumu

- 2 łyżki mleka

- 25 g rodzynek

- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

- szczypta cynamonu

sos:

- 1 tabliczka gorzkiej czekolady

- 3/4 szkl. kakao

- 3/4 szkl. cukru

- 2 żółtka

- 2 czubate łyżki mąki

- 2 łyżki mleka

- pół szklanki śmietanki

- 1/3 szkl. rumu

 

Sposób przyrządzania:

 

Rodzynki zalewamy gorącą wodą, po kwadransie odcedzamy. Jajka roztrzepujemy, stopniowo wlewamy mleko z wodą sodową, wsypujemy mąkę i ucieramy bądź miksujemy na gładką masę. Dodajemy cukier i sól. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy tylko z jednej strony dość cienkie naleśniki. Robimy sos: roztapiamy na malutkim ogniu czekoladę, dodajemy kakao, cukier oraz mleko, po chwili również wymieszaną z mąką śmietankę, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, na koniec zaprawiamy żółtkami i rumem. Składniki nadzienia starannie mieszamy. Gotowym nadzieniem smarujemy naleśniki, po czym składamy je w kopertę. Podsmażamy na złoty kolor i podajemy polane sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin