· 250 gr mąka pszenna
· 1 jajko
· 1 szklanka mleko
· szczypta sól
· 4 łyżki olej
· 1 łyżeczka cynamon
· 1 garść maliny mogą być mrożone
· kilka truskawki mogą być mrożone
· garść jagody mogą być mrożone
· marmolada truskawkowa lub malinowa
· rodzynki lub migdały
· cukier puder do smaku
1. Z mąki, mleka, jajka i szczypty soli zmiksować ciasto naleśnikowe. Dodać olej i ponownie zmiksować tak aby ciasto miało gładką konsystencję. Dodać cynamon, zamieszać łyżką.
2. Ciasto należy odstawić na pół godziny, aby mąka napęczniała ( jeżeli się śpieszymy możemy ten etap pominąć ).
3. rozgrzewamy patelnię, dajemy jedną łyżkę oleju i smażymy naleśniki.
4. W między czasie w małym garnuszku rozgrzewamy 100ml. Marmolady owocowej ok. 10 min. Na małym ogniu. Gdy marmolada zmieni konsystencję na bardziej lepką, zestawiamy ja z ognia i przelewamy do szklanej miseczki.
5. Dodajemy owoce, rodzynki, migdały i delikatnie mieszamy.
6. owocowy farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy w rulonik. Do smaku doprawiamy cukrem pudrem. I gotowe :) smacznego
renata.misia