Rogaliki domowe.doc

(304 KB) Pobierz
Rogaliki domowe

Rogaliki domowe

składniki

·         500 g mąki

·         50 g drożdży

·         1 jajko

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         1 łyżeczka cukru

·         1 kostka masła albo margaryny

·         300 g dżemu pomarańczowego

Sposób przygotowania

  1. najpierw wyrabiamy ciasto drożdżowe. Czyli mieszamy wszystkie składniki za wyjątkiem dżemu i wyrabiamy ciasto. nie może się sklejać i lepić, musi dobrze odrywać się od ręki.
  2. następnie wkładamy na 2 godziny do lodówki.
  3. dzielimy ciasto na 3 części
  4. wyjmujemy stolnicę i wałek (!!!!)
  5. na stolnicy rozsypujemy trochę maki i 1/3 tego ciasta rozwałkowujemy a potem podzielić na 8 części:> nożem ostrym jakimś
  6. wyjmujemy słoik dżemu pomarańczowego (najlepiej się komponuje, mówię wam)
  7. łyżeczką małą nakładamy na spód takiej części ten dżem
  8. od dołu zawijamy ku górze i wychodzi takie coś o kształcie fallicznym, i to jest właśnie ten rogal:D ale po brzegach trzeba go tak zlepić,żeby dżem nie wyciekł:D
  9. tak należy poczynić z pozostałymi dwiema częściami ciasta
  10. potem rogale cukrzymyz wierzchu i malujemy pędzelkiem białkiem z jajka(fuj), ale to potem tak się ładnie rumieni i nie jest takie suche:>
  11. całą partię układamy na papierze do pieczenia, na blasze i wsadzamy do piekarnika z termoobiegiem na jakieś 20 minut do temperatury 190/200 stopni.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin