· pół kostki drożdży
· 1 jajko
· 2 jabłka
· cynamon
· cukier waniliowy
· 2 szklanki mleka
· 3 szklanki mąki
· 2 łyżki cukru
1 szklankę letniego mleka mieszamy z drożdżami, z 2 łyżkami cukru i 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Między czasie obieramy 2 jabłka, kroimy w plasterki, układamy na talerz i posypujemy cukrem i cynamonem. Do wyrośniętego ciasta dodajemy 1 jajko, cukier waniliowy, szklankę mleka, 2,5 szklanki mąki, mieszamy delikatnie i odstawiamy. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką ciasto i nakładamy kawałki jabłka, potem znowu przykrywamy ciastem. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
renata.misia