Racuchy z jabłkiem i cynamonem.doc

(350 KB) Pobierz

 

Składniki

·         pół kostki drożdży

·         1 jajko

·         2 jabłka

·         cynamon

·         cukier waniliowy

·         2 szklanki mleka

·         3 szklanki mąki

·         2 łyżki cukru

             

 

Opis przygotowania

1 szklankę letniego mleka mieszamy z drożdżami, z 2 łyżkami cukru i 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Między czasie obieramy 2 jabłka, kroimy w plasterki, układamy na talerz i posypujemy cukrem i cynamonem. Do wyrośniętego ciasta dodajemy 1 jajko, cukier waniliowy, szklankę mleka, 2,5 szklanki mąki, mieszamy delikatnie i odstawiamy. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką ciasto i nakładamy kawałki jabłka, potem znowu przykrywamy ciastem. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin