Burrito, tortille inaczej.doc

(356 KB) Pobierz
Burrito, tortille inaczej

Burrito, tortille inaczej

składniki

·         1/2 kg mielonego mięsa dowolnego, co kto lubi

·         4 tortille

·         4 pomidory

·         1 duża cebula lub 2 mniejsze

·         4 ząbki czosnku może być więcej

·         1/2 szklanki czarnej fasoli

·         1 papryczka chili

·         1 pojemnik kwaśnej śmietany lub gęstego naturalnego jogurtu

·         oliwa z oliwek

·         olej do smażenia

·         1 kostka bulionowa

·         sól

·         2 łyżeczki słodkiej papryki

·         1/2 łyżeczki mielonego kminku

·         1 łyżeczka mielonej kolendry

·         1/2 łyżeczki cynamonu

·         zmielony czarny pieprz

·         1/2 łyżeczki tymianku

·         1 filiżanka startego ostrego żółtego sera

Sposób przygotowania

1.     Zaczynamy od [b]zamarynowania mięsa[/b]:

2.     do miski wlewamy ok 3 łyżek oleju, wsypujemy paprykę słodką, kminek, kolendrę, cynamon, 4 ząbki wyciśniętego czosnku. Wkładamy mięso i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu wlewamy na wierzch jeszcze trochę oleju, przykrywamy talerzem i odstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc.

3.     [b]mięsny farsz[b/b]

4.     gotujemy fasolę (uprzednio zalaną wodą i odstawioną na dobę) do miękkości.

5.     W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy mieszając i rozgniatając grudy. Przesmażone zalewamy szklanką bulionu i dusimy pod pokrywką.

6.     Na patelni dusimy połowę cebuli. Wrzucamy do mięsa. Następnie przesmażamy fasolę i również dodajemy do mięsa.

7.     Sparzamy pomidory i obieramy ze skóry.

8.     2 kroimy na cząstki i dodajemy do mięsa. Podlewamy wodą.

9.     kroimy papryczkę chili (jeśli ktoś lubi bardzo ostre to może zostawić pestki lub dodać więcej) i wrzucamy do mięsa. Mieszamy, doprawiamy solą, tymiankiem i ewentualnie pieprzem. Odstawiamy.

10. Mięsko nie może mieć za dużo wody. To nie sos ale nadzienie, dlatego nadmiar wody należy odparować.

11. [b]pomidorowa salsa[/b]

12. 2 pozostałe pomidory ścieramy na tarce o grubych oczkach.

13. pozostałą cebulę kroimy bardzo drobno.

14. mieszamy razem, dodajemy oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.

15. jeśli ktoś lubi ostrą salsę może dodać papryczkę chili i czosnek.

16. można też dodać liście kolendry lub natkę pietruszki i trochę soku z cytryny.

17. Rozgrzewamy piekarnik do ok 180 stopni.

18. Na środek placka tortilli nakładamy mięso, posypujemy żółtym serem i zwijamy: najpierw zakładamy dwa boki- prawy i lewy a następnie zwijamy od dołu do góry.

19. ma powstać taki pakunek przypominający dużego krokieta.

20. wkładamy do piekarnika. Po minucie przewracamy a po kolejnej wyjmujemy. Chodzi o to, żeby tortilla sie podgrzała.

21. Podajemy ze śmietana i pomidorową salsą w oddzielnych miseczkach.

22. smacznego:-)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin