· 1/2 kg mielonego mięsa dowolnego, co kto lubi
· 4 tortille
· 4 pomidory
· 1 duża cebula lub 2 mniejsze
· 4 ząbki czosnku może być więcej
· 1/2 szklanki czarnej fasoli
· 1 papryczka chili
· 1 pojemnik kwaśnej śmietany lub gęstego naturalnego jogurtu
· oliwa z oliwek
· olej do smażenia
· 1 kostka bulionowa
· sól
· 2 łyżeczki słodkiej papryki
· 1/2 łyżeczki mielonego kminku
· 1 łyżeczka mielonej kolendry
· 1/2 łyżeczki cynamonu
· zmielony czarny pieprz
· 1/2 łyżeczki tymianku
· 1 filiżanka startego ostrego żółtego sera
1. Zaczynamy od [b]zamarynowania mięsa[/b]:
2. do miski wlewamy ok 3 łyżek oleju, wsypujemy paprykę słodką, kminek, kolendrę, cynamon, 4 ząbki wyciśniętego czosnku. Wkładamy mięso i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu wlewamy na wierzch jeszcze trochę oleju, przykrywamy talerzem i odstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc.
3. [b]mięsny farsz[b/b]
4. gotujemy fasolę (uprzednio zalaną wodą i odstawioną na dobę) do miękkości.
5. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy mieszając i rozgniatając grudy. Przesmażone zalewamy szklanką bulionu i dusimy pod pokrywką.
6. Na patelni dusimy połowę cebuli. Wrzucamy do mięsa. Następnie przesmażamy fasolę i również dodajemy do mięsa.
7. Sparzamy pomidory i obieramy ze skóry.
8. 2 kroimy na cząstki i dodajemy do mięsa. Podlewamy wodą.
9. kroimy papryczkę chili (jeśli ktoś lubi bardzo ostre to może zostawić pestki lub dodać więcej) i wrzucamy do mięsa. Mieszamy, doprawiamy solą, tymiankiem i ewentualnie pieprzem. Odstawiamy.
10. Mięsko nie może mieć za dużo wody. To nie sos ale nadzienie, dlatego nadmiar wody należy odparować.
11. [b]pomidorowa salsa[/b]
12. 2 pozostałe pomidory ścieramy na tarce o grubych oczkach.
13. pozostałą cebulę kroimy bardzo drobno.
14. mieszamy razem, dodajemy oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.
15. jeśli ktoś lubi ostrą salsę może dodać papryczkę chili i czosnek.
16. można też dodać liście kolendry lub natkę pietruszki i trochę soku z cytryny.
17. Rozgrzewamy piekarnik do ok 180 stopni.
18. Na środek placka tortilli nakładamy mięso, posypujemy żółtym serem i zwijamy: najpierw zakładamy dwa boki- prawy i lewy a następnie zwijamy od dołu do góry.
19. ma powstać taki pakunek przypominający dużego krokieta.
20. wkładamy do piekarnika. Po minucie przewracamy a po kolejnej wyjmujemy. Chodzi o to, żeby tortilla sie podgrzała.
21. Podajemy ze śmietana i pomidorową salsą w oddzielnych miseczkach.
22. smacznego:-)
renata.misia