BABKA PIWNA.doc

(24 KB) Pobierz
BABKA PIWNA

BABKA PIWNA

 

 

3 szklanki mąki

1,5 szklanki cukru

 1 szklanka jasnego piwa

1 szklanka oleju

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

 cukier waniliowy

cukier puder do posypania

Jajka ucierać z cukrem na gładką masę. Ucierając, dodawać mąkę z proszkiem i cukrem waniliowym oraz stopniowo olej. Wlać piwo i wymieszać.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką dużej foremki do babki (ewentualnie długiej keksówki).

Wstawiać do nagrzanego piekarnika

 Piec 45 minut, temp. 180°C (w gazowym piekarniku 190)

Posypać cukrem pudrem.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin