Szarlotka królewska.doc

(31 KB) Pobierz

Szarlotka królewska

 

                     ciasto:

 

·         3 szklanki mąki (500 gram)

·         ½ szklanki cukru (90 gram)

·         1 kostka Kasi ( margaryny)

·         5 żółtek

·         1 cukier waniliowy

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         2 łyżki kakao

 

                     masa:

 

·         1 kg jabłek, cynamon do posypania

 

                     piana:

 

·         5 białek

·         1 szklanka cukru (100 gram)

 

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito na stolnicę, a następnie posiekać z Kasią. Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto.
  2. Podzielić ciasto na trzy części. Do jednej z nich dodać kakao i wyrobić. Wszystkie części zawinąć w folię (każdą oddzielnie) i włożyć do lodówki na 1 godz.
  3. Jedną część jasnego ciasta rozwałkować i przenieść do przygotowanej wcześniej formy (posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą). Podpiec w piekarniku nagrzanym do 170° przez 10-15 minut
  4. Jabłka zetrzeć na „pazurkach”, przesmażyć, a następnie rozłożyć na cieście i posypać cynamonem.
  5. Na warstwę jabłeczną zetrzeć na tarce o dużych oczkach  drugą część jasnego ciasta.
  6. Białka ubić na sztywną pianę, w połowie ubijania dodawać po trochu cukier. Nałożyć na ciasto.
  7. Ciasto kakaowe zetrzeć na tarce bezpośrednio na pianę z białek.
  8. Piec ok. 1 godz. i 15 min w piekarniku nagrzanym do 170°.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin