Boże Narodzenie-Przepisy.doc

(418 KB) Pobierz

Babka kresowa (Wigilia) (Podlasie)


 

·  10 dag mąki gryczanej

·  20 dag masła

·  20 dag cukru

·  4 jaja

·  10 dag migdałów (w tym kilka gorzkich)

    Sposób wykonania :

Masło utrzeć z cukrem do białości i dodawać po łyżce mąki i po jednym żółtku, stale mieszając.
Wsypać migdały obrane z łupinek i posiekane.
Następnie delikatnie mieszając, powoli dodawać ubitą na sztywno pianę z białek.
Wlać ciasto do przygotowanej formy i piec 30 minut.

Barszcz czerwony czysty (Wigilia)



    kwas buraczany

·  1 kg buraków

·  1 kromka suchego razowego chleba

·  3 ząbki czosnku

·  1 łyżeczka kminku

·  szczypta cukru

·  3 łyżeczki soli
    barszcz

·  50 dag buraków

·  1 porcja włoszczyzny

·  3 szklanki kwasu buraczanego

·  2 - 3 suszone grzyby

·  2 ząbki czosnku

·  3 ziarna ziela angielskiego

·  1 liść laurowy

·  cukier

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Przygotować kwas: buraki obrać, umyć, pokroić w plastry, włożyć do garnka, a następnie zalać 3 l letniej przegotowanej wody.
Czosnek obrać, przekroić na pół i wraz z kminkiem, solą i cukrem oraz kromką chleba dodać do buraków.
Garnek przykryć i zostawić na 5 dni w ciepłym miejscu.
Następnie usunąć powstały kożuch, a kwas przecedzić i wlać do butelek (można go przechowywac w chłodnym miejscu nawet kilka miesięcy).
Przygotować barszcz: grzyby namoczyć na noc w 1 szklance wody.
Buraki obrać, umyć, pokroić na ćwiartki i zalać 5 szklankami wody.
Włoszczyznę oczyścić, umyć i razem z zielem angielskim oraz liściem laurowym dodać do buraków.
Warzywa ugotować do miękkości i odcedzić, wywar zachować.
Grzyby ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły, przestudzić, pokroić w paski i wraz z wywarem dodać do wywaru warzywnego.
Następnie wlać kwas buraczany (w porcji : 2/3 wywaru - 1/3 kwasu), doprowadzić do wrzenia i od razu zestawić z ognia.
Barszcz doprawić solą, pieprzem oraz cukrem.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do barszczu.
Przed podaniem barszcz jeszcze raz przecedzić.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub z pasztecikami przygotowanymi z gotowego ciasta francuskiego z nadzieniem z kapusty z grzybami.

Barszcz świąteczny (Podlasie)


 

·  50 dag buraków ćwikłowych

·  litr rosołu z wołowiny

·  3 dag grzybów

·  kawałek skórki z chleba razowego

·  2 żółtka

·  8 dag rodzynków

·  ząbek czosnku

·  ziele angielskie

·  liść laurowy

·  lubczyk

·  tymianek

·  sok z cytryny

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Buraki obrać, pokroić w plasterki i ugotować w części rosołu.
Grzyby namoczyć kilka godzin, po czym ugotować w tej samej wodzie.
Do garnka z burakami dodać skórkę z chleba razowego, przyprawy, wlać pozostały rosół, wywar z grzybów i zagotować.
Następnie barszcz przecedzić, dodać grzyby pokrojone w paski, rodzynki, zaciągnąć żółtkami, doprawić sokiem z cytryny.
Podawać z grzankami.

Biała gwiazdka


 

·  1/2 l śmietanki kremówki 30-proc.

·  1/3 szklanki cukru pudru

·  1 łyżeczka cukru waniliowego

·  1 łyżka żelatyny

·  owoce świeże, mrożone, kandyzowane

·  koraliki (jadalne) do dekoracji

    Sposób wykonania :

Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody, podgrzać i ostudzić.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wymieszać z żelatyną, ubijać jeszcze 2 minuty.
Masę włożyć do posmarowanej masłem foremki (gwiazdy), zastudzić.
Wyjąć i udekorować.

Ciasto drożdżowe


 

·  4 szklanki mąki pszennej

·  4 dag drożdży

·  1,5 szklanki mleka

·  1 łyżeczka soli

·  1 szklanka cukru

·  10 żółtek

·  12 dag masła

·  po 1 skórce otartej z cytryny i pomarańczy

·  4 krople esencji migdałowej

·  1 szklanka rodzynek
   do posmarowania ciasta:

·  jajko roztrzepane z wodą
   do przygotowania form:

·  masło

·  mąka

    Sposób wykonania :

Z drożdży, 1 łyżki mąki, 1 łyżki cukru i 1/2 szklanki ciepłej wody zrobić zaczyn i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Przesiać do miski 2 szklanki mąki, dodać ciepłe mleko (40ºC), sól i dokładnie wymieszać.
Wlać zaczyn i jeszcze raz wymieszać.
Następnie dodać cukier, żółtka, masło, skórkę z cytryny i pomarańczy, esencjç migdałową i pozostałe 2 szklanki mąki.
Wszystko dobrze wymieszać, a następnie wyrobić, aż ciasto zacznie odstawać od miski.
Zebrać ciasto na dnie miski, przykryć lnianą ściereczką i trzymać przez 2 - 3 godziny w temperaturze pokojowej, aż podwoi swoją objętość.
Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki, wymieszać i przełożyć do trzech małych albo dwóch dużych form wysmarowanych masłem i wysypanych mąką, napełniając je do 1/3 wysokości.
Odstawić na 1 godzinę i 30 minut, żeby ciasto ponownie wyrosło.
Gdy prawie całkowicie wypełni formy, posmarować wierzch jajkiem roztrzepanym z wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC.
Piec 35 - 40 minut, aż powierzchnia nabierze brązowo złocistego koloru, a patyk po nakłuciu ciasta będzie suchy.

Comber z bakaliami i czekoladą


 

·  20 dag masła

·  17 dag cukru

·  cukier waniliowy

·  szczypta soli

·  skórka otarta z cytryny

·  4 jajka

·  20 dag mąki

·  10 dag mielonych migdałów

·  pół torebki proszku do pieczenia

·  1/4 łyżeczki cynamonu

·  szczypta goździków i gałki muszkatołowej

·  10 dag daktyli

·  10 dag fig

·  15 dag "Mieszanki studenckiej"

·  5 dag wiśni koktajlowych

·  20 dag polewy czekoladowej

    Sposób wykonania :

Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, solą i skórką z cytryny.
Kolejno wbijać jajka, dodać mąkę i migdały, proszek do pieczenia, i pokrojone figi, daktyle, wisienki (odłożyć 3 sztuki), 10 dag mieszanki studenckiej oraz cynamon goździki i gałkę muszkatołową.
Ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy na comber, piec około godziny w temperaturze 200ºC.
Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut i wyjąć z formy.
Ostudzone ciasto pokryć polewą czekoladową.
Udekorować odłożonymi wiśniami i bakaliami.
Kroić na porcje, gdy polewa całkowicie zastygnie.

Czekoladowa strucla z pistacjami


 

·  50 dag mąki

·  5 dag cukru

·  225 ml mleka

·  cukier waniliowy

·  10 dag masła

·  4 dag drożdży

·  sól

·  jajko

·  łyżka kremówki

·  18 dag gorzkiej czekolady

·  20 dag suszonych moreli

·  6 dag łuskanych pistacji

    Sposób wykonania :

Mleko lekko podgrzać z łyżeczką cukru, rozpuścić w nim drożdże, wlać do mąki.
Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, masło i sól, zagnieść.
Odstawić na 30 minut.
Rozwałkować, posmarować rozmąconym białkiem.
Posypać pokrojoną czekoladą, pistacjami morelami, docisnąć i zwinąć w rulon.
Rulon rozkroić wzdłuż na połowę, nie docinając do końca.
Skręcić w gruby sznur, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietaną kremówką, piec 35 minut w temperaturze 200ºC.

Drobne pierniczki aromatyczne


 

·  12 dag smalcu

·  20 dag cukru

·  12 dag miodu

·  8 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

· pół łyżeczki mielonych goździków

·  pół łyżeczki imbiru

·  2 łyżeczki cynamonu

·  10 dag posiekanych orzechów laskowych

·  50 dag mąki

·  łyżeczka sody oczyszczonej

·  10 dag kandyzowanych wiśni

·  10 dag łuskanych orzechów laskowych

    Sposób wykonania :

Cukier rozpuścić w połowie szklanki wody ze smalcem, miodem, skórką pomarańczową i przyprawami.
Sodę rozpuścić w łyżce wrzątku, dodać do przygotowanej mieszaniny razem z posiekanym orzechami i mąką.
Dobrze zagnieść, ciasto odłożyć na całą dobę.
Ulepić wałeczki o przekroju 4 cm, pokroić je w jednocentymetrowe plasterki.
Ciastka ułożyć na blasze, ozdobić wiśnia kandyzowanymi i orzechami laskowymi.
Piec 8 minut w temperaturze 225ºC.

Faszerowany karp w cieście (Wigilia)



   ryba:

·  1 sprawiony karp (1,5 kg)

·  przyprawa do ryb

·  3 średnie cebule

·...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin