· 50 dag karkówki wieprzowej
· 45 dag porów
· 1 zielona papryka (20 dag)
· 20 dag kapusty pekińskiej
· 1 ząbek czosnku
· 1/2 szklanki bulionu warzywnego
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· 4 łyżki oleju
· 2 łyżki wódki
· 3 łyżki sosu sojowego
· 1 łyżka białego octu winnego lub (lepiej) ryżowego
· 1 łyżeczka miodu
· po 1 łyżeczce imbiru i przyprawy typu jarzynka
· ostra papryka
· sól
· pieprz
Mięso dokładnie umyj, osusz, pokrój w paski o szerokości jednego centymetra, oprósz mąką, zrumień na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Oprósz imbirem i jarzynką, wlej połowę bulionu oraz wódkę. Duś pod przykryciem około 15 minut. Pory oczyść, umyj i pokrój w plasterki. Paprykę pokrój w paski. Kapustę umyj, osącz i pokrój w paski o szerokości 1,5 cm. Przygotowane warzywa smaż 10 minut na pozostałym oleju, a następnie dodaj do mięsa. Na tym samym tłuszczu zeszklij zgnieciony w prasce czosnek, wlej sos sojowy, ocet, miód oraz pozostały bulion i zagotuj. Sos przypraw do smaku papryką oraz pieprzem, połącz z mięsem. Podawaj z makaronem sojowym albo ryżowym przygotowanym według przepisu podanego na opakowaniu.
Katrin_12345