Piegusek inaczej.docx

(36 KB) Pobierz

Piegusek inaczej

Składniki

ciasto makowe

·         jajka 6-7 sztuk

·         suchy mak 1,5 szklanki

·         mąka 1 szklanka

·         proszek do pieczenia 1 łyżeczka

ciasto ciemne

·         jajka 4 sztuki

·         mąka 1 szklanka

·         cukier 1/2 szklanki

·         kakao 2 łyżki

·         cynamon 1 łyżeczka

·         zmiażdżone goździki 3-4 sztuki

krem

·         mleko 2 szklanki

·         żółtka 5 sztuk

·         mąka ziemniaczana 2 łyżki

·         mąka pszenna 1 łyżka

·         cukier 3/4 szklanki

·         kawa cappuccino 5 łyżek

·         margaryna 1,5 kostki

poncz

·         przegotowana woda 1 szklanka

·         spirytus 2 łyżki

·         aromat rumowy kilka kropli

·         cukier 2 łyżki

polewa

·         masa krówkowa 1/2 puszki (400g)

·         margaryna 1/2 kostki

ponadto

·         dżem 1 słoik

·         polewa czekoladowa do polania

 

Sposób przyrządzenia

Ciasto makowe: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (dość długo). Dodajemy pozostałe składniki i pieczemy ok 30 minut.

Ciasto ciemne: Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i pieczemy również ok. 30 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.

Krem: Odlewamy część mleka do rozrobienia budyniu. Resztę zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy obie mąki, żółtka, cukier oraz cappuccino i dobrze rozprowadzamy. Wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając do powstania budyniu. Studzimy. Margarynę ucieramy z budyniem.

Poncz: Wszystkie składniki ponczu należy połączyć i wymieszać.

Ciasto makowe przekrawamy na pół i lekko nasączamy. Jedną część smarujemy dowolnym dżemem i wykładamy połowę przygotowanego kremu. Następnie kładziemy ciasto ciemne i dobrze nasączamy ponczem, smarujemy dżemem i wykładamy pozostały krem. Przykrywamy drugą częścią ciasta makowego i lekko nasączamy.

Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową utartą z margaryną. Ozdabiamy polewą czekoladową.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin