Piegusek inaczej
Składniki
ciasto makowe
· jajka 6-7 sztuk
· suchy mak 1,5 szklanki
· mąka 1 szklanka
· proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ciasto ciemne
· jajka 4 sztuki
· cukier 1/2 szklanki
· kakao 2 łyżki
· cynamon 1 łyżeczka
· zmiażdżone goździki 3-4 sztuki
krem
· mleko 2 szklanki
· żółtka 5 sztuk
· mąka ziemniaczana 2 łyżki
· mąka pszenna 1 łyżka
· cukier 3/4 szklanki
· kawa cappuccino 5 łyżek
· margaryna 1,5 kostki
poncz
· przegotowana woda 1 szklanka
· spirytus 2 łyżki
· aromat rumowy kilka kropli
· cukier 2 łyżki
polewa
· masa krówkowa 1/2 puszki (400g)
· margaryna 1/2 kostki
ponadto
· dżem 1 słoik
· polewa czekoladowa do polania
Sposób przyrządzenia
Ciasto makowe: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (dość długo). Dodajemy pozostałe składniki i pieczemy ok 30 minut.
Ciasto ciemne: Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i pieczemy również ok. 30 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Krem: Odlewamy część mleka do rozrobienia budyniu. Resztę zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy obie mąki, żółtka, cukier oraz cappuccino i dobrze rozprowadzamy. Wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając do powstania budyniu. Studzimy. Margarynę ucieramy z budyniem.
Poncz: Wszystkie składniki ponczu należy połączyć i wymieszać.
Ciasto makowe przekrawamy na pół i lekko nasączamy. Jedną część smarujemy dowolnym dżemem i wykładamy połowę przygotowanego kremu. Następnie kładziemy ciasto ciemne i dobrze nasączamy ponczem, smarujemy dżemem i wykładamy pozostały krem. Przykrywamy drugą częścią ciasta makowego i lekko nasączamy.
Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową utartą z margaryną. Ozdabiamy polewą czekoladową.
tilia62