Wielkanocne zwierzątka
Składniki- 30 dag mąki - 5 dag cukru pudru - 1 jajko - 12 dag miękkiej margaryny - 1 cytryna - po 1 opakowaniu polewy czekoladowej mlecznej i białejMąkę wysypać na stolnicę, posiekać ją razem z margaryną,cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę, z połowy wycisnąć sok,do mąki i margaryny dodać skórkę i sok z cytryny oraz cukier puder i jajko,całość szybko zarobić chłodnymi rękoma, zawinąć w folię, wstawić na godzinę do lodówki,ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm,foremkami wycinać różne zwierzątka,ciastka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec ok. 15 min na złoty kolor,ciastka ostudzić, ich kontury ozdobić polewami, pozostawić do zastygnięcia.
zuzav