Klejenie modeli z masy solnej ma już bardzo długa tradycję, robili to już starożytni Egipcjanie, Rzymianie i Grecy. Dzisiaj jest to prosty sposób na wykonanie pięknych ozdób do domu i wspaniała zabawa dla dzieci. Podstawowymi składnikami masy solnej jest mąka, sól i woda. Jednak przepisy są nieco zróżnicowane w zależności od tego co chcemy modelować z masy. Nabierając praktyki w tworzeniu dzieł z masy solnej każdy sam nieco modyfikuje przepis. Poniżej podaje kilka przepisów:
Podstawowy przepis na masę solną
200g mąki200g soli125 cm3 wodyMakę wymieszaj z solą i dodawaj wodę (tyle aby masa była plastyczna ale nie zbyt rzadka), wyrabiaj 5-10 minut.
Masa solna do wyrobu małych i dokładnych elementów
200g mąki200g soli100g mąki ziemniaczanej150 cm3 wody
200g mąki200g soli2 łyżki kleju do tapet125 cm3 wody
200g mąki 400g soli2łyżki kleju do tapet125 cm3 wody
Wskazówki dotyczące przygotowania masy solnej
· ilość dodawanej wody jest zależna od gatunku mąki; jeżeli ilość dodawanej wody musi być większa dwukrotnie niż w przepisie oznacza to że nie nadaje się ona do wyrobu masy
· jeśli masa wymaga więcej wody oznacza to że podczas pieczenia modele mogą pękać
· klej do tapet przed dodaniem do masy lepiej jest wcześniej rozrobić oddzielnie
· podczas wykonywania modeli resztę masy należy przechowywać pod przykryciem aby zabezpieczyć ja przed wysychaniem
· nie zużytą część masy należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku i w chłodnym miejscu; zachowuje świeżość przez kilka dni
· poszczególne elementy podczas łączenia ze sobą należy lekko zwilżyć w miejscu łączenia
· podsuszone elementy można połączyć używając rozcieńczonej masy solnej
· do wypełnienie grubych elementów najlepiej jest użyć zmiętej folii aluminiowej
· masę solną można podczas ugniatania zabarwić na dowolny kolor dodając pigmentu
· masę można również zabarwić uzywając naturalnych produktów takich jak: kakao, cynamon, kurkuma, papryka
· podczas wykonywania modeli można używać przeróżnych narzędzi do ozdabiania (nożyczki, patyczki, grzebień, nożyki, wyciskacz do czosnku – znakomity do wyrobu włosów)
· powierzchnie modelu można pokryć czymś w rodzaju „kruszonki" tak jak w pieczeniu ciast, można też nadać fakturę odciskają na powierzchni np. koronkę lub po wysuszeniu posmarować klejem i posypać piaskiem, kaszą itp
· do usztywnienia wysokich modeli można robić podpórki (z tektury, drutu, deseczek)
· wysuszone modele można pomalować farbami (akrylowe, tempery itp.) i polakierować bezbarwnym lakierem
· nie należy wyrzucać resztek wysuszonego ciasta ponieważ mogą się one przydać do wykonania spoiwa używanego w celu naprawy uszkodzonego modelu; w tym celu okruchy należy utłuc np. w moździerzu na proszek i dodać wody tyle aby powstała rzadka masa; otrzymana masą można łatwo posklejać uszkodzenia
· suszenie na powietrzu jest bezpieczne dla modeli ale niestety trwa bardzo długo
· w piecyku gazowym suszenie powinno się odbywać w bardzo niskiej temperaturze (początkowo 50-70 stopni C), najlepiej przy lekko uchylonych drzwiczkach (gaz charakteryzuje się wysokim stopniem wilgotności)
· można suszyć modele w piecach elektrycznych (zalecana temperatura około 75 stopni C)
· kuchenka mikrofalowa nie nadaje się do suszenia modeli
· lepiej kłaść modele na srebrną blachę, czarne bardziej się nagrzewają i w tym przypadku należy bardziej obniżyć temperaturę
· na koniec suszenia można model przyrumienić co daje ciekawy efekt, w tym celu należy podwyższyć temperaturę do około 200 stopni C i pilnować aby modele nie przypaliły się; części modelu, które powinny pozostać białe należy przed podwyższeniem temperatury przykryć folią aluminiową
· czym wolniej będzie się tworzyła skorupka na modelu tym mniejsze prawdopodobieństwo popękania
ammD