Składniki
Okolo 1,5 kg szynki bez kosci MARYNATA: 5 ziaren ziela angielskiego2 liscie laurowe 5 zabkow czosnku 2 litry wody 4 lyzki soli peklowejOBLOZENIE:1 lyzka majeranku1 lyzka vegety1 lyzeczka przypraw do mies1/2lyzeczki pieprzu1/2 lyzeczki soli.Dodatki:rekaw foliowy
Szynka pieczona pycha
Szynke myjemy,osuszamy papierowym recznikiem.Do garnka wlewamy wode,sypiemy sol peklowa,dajemy ziarna
ziela angielskiego,liscia laurowego,czosnek i odstawiamy na 2 dni w chlodne miejsce. Po 2 dniach szynke wyjmujemy z marynaty,osuszamy,i obkladamy przyprawami,wkladamy w rekaw foliowy i zapinamy dolaczonymi do niego spinkami.Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy 1 godzine i 15 minut.Po wyjeciu z piekarnika szynka jest czerwona w srodku i bardzo ladnie pachnie. Podawac do pieczywa z dodatkiem musztardy lub chrzanu.
anisara