szynka pieczona.docx

(53 KB) Pobierz

Składnikis.jpg

Okolo 1,5 kg szynki bez kosci
MARYNATA:
5 ziaren ziela angielskiego
2 liscie laurowe
5 zabkow czosnku
2 litry wody
4 lyzki soli peklowej
OBLOZENIE:
1 lyzka majeranku
1 lyzka vegety
1 lyzeczka przypraw do mies
1/2lyzeczki pieprzuzdjecie.php.jpg
1/2 lyzeczki soli.
Dodatki:
rekaw foliowy

Szynka pieczona pycha

Szynke myjemy,osuszamy papierowym recznikiem.Do garnka wlewamy wode,sypiemy sol peklowa,dajemy ziarna

ziela angielskiego,liscia laurowego,czosnek i odstawiamy na 2 dni w chlodne miejsce.
Po 2 dniach szynke wyjmujemy z marynaty,osuszamy,i obkladamy przyprawami,wkladamy w rekaw foliowy i zapinamy dolaczonymi do niego spinkami.Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy 1 godzine i 15 minut.Po wyjeciu z piekarnika szynka jest czerwona w srodku i bardzo ladnie pachnie.
Podawac do pieczywa z dodatkiem musztardy lub chrzanu.
 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin