Sałatka pieczarkowa.doc

(25 KB) Pobierz
Sałatka pieczarkowa

Sałatka pieczarkowa

 

 

Składniki (na 4 porcje):

·       2 jajka

·       12 dag pieczarek

·       2 główki sałaty (różne rodzaje)

·       2 tosty

·       łyżka masła

·       sól, pieprz

·       6 łyżek octu

·       4 łyżki oliwy

·       2 ząbki czosnku

·       parmezan

 

 

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, ostudzić.

Sałatę umyć i rozdrobnić.

Tosty pokroić w kostkę, usmażyć na maśle i zdjąć z patelni.

Jajka obrać, przekroić na połówki, żółtka wyjąć i pokruszyć (białka nie będą potrzebne).

Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać ocet, żółtka i oliwę, przyprawić.

Sosem polać sałatę i pieczarki pokrojone w plasterki, wymieszać.

Przełożyć na talerze, posypać grzankami i wiórkami parmezanu.

 

 

RADA:

Pieczarki wrzuć do zimnej wody z dodatkiem łyżki maki. W ten sposób łatwiej usuwa się brud.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin