biochemia 28-01-2012.docx

(21 KB) Pobierz

Tiamina B 1

Tiamina i jej sole, dwufosforan tiaminy

Zapotrzebowanie:  0,5-2,2 mg / osobę

Składnik tkankowy  układów enzymatycznych zw. z dekarboksylacją

Współuczestniczy w prawidłowym działaniu ukł. nerw.  I sercowo – naczyniowego

Wspomaga procesy wzrostu

Niedobór

Porażenie nerwów i atrofia mięśni kończyn ( beri – beri )

Zaburzenia obwodowego ukł. nerwowego

Niewydolność serca

Utrata łaknienia, nudności, wymioty, biegunki

Nadmiar

Objawy przedawkowania wyst. Rzadko ale megadawki mogą spowodować zawroty głowy, nadwrażliwość i drżenie mięśni, arytmię serca, reakcje alergiczne

 

Ryboflawina B2

Ryboflawina, ryboflawinowy kwas fosforowy

Zapotrzebowanie : 0,6-2,6 mg/ os

Składnik ukł. enzymatycznych oddychania tkankowego

Uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów

Współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu bł. Śluz. Dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry

Uczestniczy w procesie widzenia

Niedobór

Opóźnienie wzrostu,  uszkodzenie gałek ocznych i rogówki

Nadwrażliwość na światło

Zmiany w obrębie jamy ustnej, pęknięcia i owrzodzenia w kącikach warg

Zapalenie śluzówki jamy ustnej i nosa

Zawroty głowy, bezsenność i zaburzenia oddechowe

Nadmiar

Silne przedawkowania – nudności, wymioty

 

Niacyna PP

Nikotynamid, kwas nikotynowy

Zapotrzebowanie 6-24 mg równoważnika / os

Składnik 2 koenzymów

Współdziała w syntezie estrogenów i progesteronu

Uczestniczy w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry

Niedobór

Dysfunkcja ukł. trawiennego ( upośledzenie syntezy kw. Tłuszcz.)

Zakłócenie centralnego i obwodowego ukł. nerw

Szorstkość i zaczerwienienie skóry ( pelagria )

Depresje, biegunki, dermatozy

Nadmiar

Duże dawki przez dłuższy czas – martwica wątroby, arytmia serca, zmiany skórne, podniesienie poz. Glukozy w osoczu krwi.

 

Pirydoksyna B6

Pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina, pirydoksalu – 5 – forsforan

Zapotrzebowanie 0,4-3,0 mg/os

Bierze udział w przemianie aminokwasów i metabolizmie kw.tłuszcz

Niezbędna w syntezie porfiryn i hormonów \

Wpływa na funkcjonowaniu ukł. nerw.

Niedobór

Stany zapalne skóry m.in. łojotokowe zmiany na twarzy, podrażnienie języka i błon śluzowych jamy ustnej

Apatia, bezsenność, nadwrażliwość, drgawki

Zwiększona podatność na infekcje

Niedokrwistość, kamica nerkowa

Nadmiar

Zaburzenia neurologiczne – dawka powyżej 2 g dziennie przez dłuższy czas

 

Kwas pantotenowy

Panteina, pantenol

Zapotrzebowanie 2-7 mg/os

Składnik koenzymu A

Uczestniczy w syntezie hemu

Bierze udział w regeneracji kom. Skóry

Wspomaga pigmentację włosów

Niedobór

Syndrom piekących stóp

Zmęczenie, osłabienie, bóle głowy, brzucha, mdłości, wymioty

Zaburzenia w centralnym i obwodowym ukł. nerw

Nadmiar

Objawy uczuleniowe – rzadko

 

Kwas foliowy

Zapotrzebowanie 25-450 ug/os

Jako koenzym bierze udział w przenoszeniu reszt jednowęglowych

Uczestniczy w syntezie puryn, pirymidyn i niektórych aminokwasów

Bierze udział w procesie podziału kom

Współuczestniczy z wit. B12 w regulacji, tworzeniu i dojrzewaniu krwinek czerwonych

Niedobór

Powstawanie zaburzeń rozwojowych u płodu

Niedokrwistość megablastyczna

Hiperhomocysteinemia

Upośledzenie wchłaniania w przewodzie pokarmowym i funkcji ukł. nerw.

Nadmiar

>15 mg dziennie –zaburzenia ukł. nerw. I pokarm.,  kryształy folacyny w moczu, odczyny alergiczne na skórze

 

Biotyna

Zapotrzebowanie 30-100ug/os

Udział w reakcjach przenoszenia grup karboksylowych na odpowiednie receptory

Synteza kwasów tłuszcz.

Przemiany aminokwasów i cukrów

Wpływ na układ immunologiczny

Synteza protrombiny wraz z wit.K

Niedobór

Łuszczycowe zmiany skóry na dłoniach, nogach, ramiona

Podwyższenie poz. Cholesterolu i barwników żółciowych na krwi

Bóle mięśni, osłabienie, apatia

Brak toksycznego działania biotyny na organizm człowieka

 

B12

Zapotrzebowanie 0,3-4,0 ug/os

Uczestniczy w przemianach puryn i pirymidyn

Synteza DNA

Tworzy osłonki komórek nerwowych

Współdziała w przemianie kw. Foliowego do biologicznie aktywnego tetrahydrofolianu

Jako koenzym uczestniczy w przemianach tłuszczów i węglowodanów

Niedobór

Choroby ukł. krwiotwórczego

Zaburzenia ukł. nerw

Zmiany zwyrodnieniowe błony śluzowej żołądka i zakłócenia we wchłanianiu

Hiperhomocysteinemia

Niedokrwistość megablastyczna

Nadmiar

Megadawki – objawy uczuleniowe

 

RÓWNOWAGA KWASOWO - ZASADOWA

Równowaga kwasowo – zasadowa (k-z) to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, a w szczególności we krwi, warunkujący ich odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych.

Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii = 7,35-7,45. Wartość pH krwi zależy z jednej strony od ilości tlenu i pożywienia pobranego przez tkanki, a więc od nasilenia w nich procesów metabolicznych, z drugiej – od działania wszystkich mechanizmów regulujących równowagę k-z.

W celu zachowania stałego pH środowiska wewn umożliwiających przebieg procesów metabolicznych istnieje wiele precyzyjnie kontrolowanych mechanizmów. Jednym z nich ( najszybciej działającym ) jest wiązanie jonów wodorowych przez układy buforowe występujące w płynach ustrojowych ( bufor węglowy, fosforanowy, hemoglobinianowy, oksyhe,pglobinianowy oraz bufory białczanowe ). Jednak w związku  z ograniczoną pojemnością układów buforowych część kwasów organicznych jest usuwana z moczem.

Przy prawidłowo funkcjonujących nerkach pH moczu może zmieniać się w granicach 4,5-8,2. Wydzielanie przez nerki dwuzasadowego fosforanu sodu i węglanu sodu powoduje przesunięcie pH moczu w stronę alkaliczną, natomiast wzrost kwasowości moczu następuje wskutek wydzielania większej ilości słabych kwasów.

Jeśli usuwanie słabych kwasów przez nerki nie wystarcza do utrzymania słabo zasadowego odczynu krwi, następuje wówczas zużywanie nadmiaru jonów wodorowych do produkcji amoniaku, który następnie wydalany jest przez nerki w postaci soli amonowych.

Zachowanie równowagi k-z zabezpiecza również wydalanie nadmiaru CO2 przez płuca. Przy obniżaniu pH krwi następuje pobudzenie ośrodka oddechowego , dzięki czemu wzrasta gwałtownie wentylacja płuc, co powoduje intensywne wydalania CO2.

Ocenę równowagi k-z ustroju przeprowadza się na podstawie pomiaru poszczególnych parametrów tej równowagi. Są nimi:

- pH krwi

- aktualne ciśnienie cząstkowe CO2 dla krwi tętniczej (pCO2) wyrażone w kPa lub mmHg

- aktualne stężenie jonów HCO3 – wyrażone w mmol/l niedobór lub nadmiar zasad wyrażony w mmol/l

Na utrzymanie równowagi k-z duży wpływ mają oprócz produktów przemiany materii, bezwodnik kw. Węglowego (CO2) czy kwasy organiczne (mlekowy, acetooctowy) prowadzące do zakwaszenia środowiska wewn. oraz składniki mineralne zawarte w pożywieniu. Składniki te uwalniane w procesie trawienia wpływają na odczyn w tkankach i narządach działając zakwaszająco lub alkalizująco.

Do składników mineralnych działających na organizm zakwaszająco ( kwasotwórczych ) należą przede wszystkim : chlor, fosfor, siarka. Do składników alkalizujących (zasadotwórczych ) należą gł.  Wapń, sód, potas, magnez

Zawartość pierwiastków kwaso i zasadotwórczych w produktach spożywczych jest zróżnicowana. W związku z tym skład racji pokarmowych nie pozostaje bez wpływu na gospodarkę k-z ustroju w większości prod. spoż. stanowiących podstawę diety człowieka, przeważają pierwiastki kwasotwórcze. W znacznych ilościach znajdują się one w produktach tj. mięso i jego przetwory, drób, jajka, ryby i w mniejszym stopniu w produktach zbożowych.

Źródłem pierwiastków zasadotwórczych są gł. Warzywa ( wyjątek – groch i soja posiadające w przeważającej ilości składniki zakwaszające )owoce oraz mleko. Potencjalna zdolność tych produktów do alkalizowania jest mniejsza niż potencjalna siła kwasotwórcza produktów mięsnych. W związku z tym, dla zachowania równowagi k-z w diecie powinny ilościowo przeważać produktu zasadotwórcze. 

Spośród podstawowych składników odżywczych zakwaszająco na organizm działają białka, tłuszcze. Wyst. w racji pokarmowej znaczne ilości tłuszczów przy jednocześnie małej zawartości węglowodanów ( dieta katogeniczna ) powodują powstawanie produktów niecałkowitego spalania lipidów  tj. kwasu acetooctowego i hydroksymasłowego, dodatkowo nasilając zakwaszające działanie tłuszczów.

Najprostszym wskaźnikiem określającym działanie pokarmu na równowagę k-z jest pH moczu. Przy odżywianiu się dietą mieszaną odczyn moczu jest lekko kwaśny, u wegetarian – obojętny, a u ludzi spożywających duże ilości mięsa – odczyn moczu jest wyraźnie kwaśny.

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin