Wieprzowina w sosie czosnkowym
Przygotowanie: 25 minutOczekiwanie: 1 godzinaDuszenie: 10 minutGotowanie: 30 minutKaloryczność: 270 kcal/porcjaSkładniki na 4 porcje
•
2 polędwiczki wieprzowe (ok. 60 dag)
cebula dymka
łyżka oliwy
1/2 szklanki jasnego piwa
łyżeczka mielonego kminku lub gorczycy
2 łyżki oleju
sól, pieprz ziołowy
Sos:
główka czosnku
szklanka bulionu z warzyw
1/2 szklanki śmietany
kawałek sera typu rokpol (ok. 2 dag)
łyżeczka soku z cytryny
po 1/2 łyżeczki tymianku, oregano i majeranku
sól, pieprz
Etapy przygotowania
1.
Cebulkę oczyścić, pokroić w kostkę, przecisnąć przez praskę, wrzucić do piwa, dodać oliwę, sól, pieprz, kminek lub gorczycę i wymieszać.
2.
Polędwiczki opłukać, osuszyć, pokroić w medaliony. Marynatą polać mięso, odstawić do lodówki na godzinę.
3.
Medaliony osączyć z marynaty (płyn zachować). Olej rozgrzać na patelni, obsmażyć na nim mięso. Przełożyć do rondla, podlać marynatą, przykryć i dusić 10 minut.
4.
Mięso wraz z sosem czosnkowym podawać z kopytkami, pyzami lub kaszą gryczaną.
5.
Przygotowanie sosu: bulion zagotować, zdjąć z ognia. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do bulionu. Śmietanę rozetrzeć z serem, sokiem, ziołami, szczyptą pieprzu i soli. Sos lekko podgrzać i podawać.
B3371