Zdrowa żywność - zdrowe trendy.pdf

(109 KB) Pobierz
Microsoft Word - Zdrowa żywność raport poprawiony.doc
Zdrowa żywność - zdrowe trendy
Określenie „żywność ekologiczna” jest bardzo często stosowane zamiennie z określeniem
„zdrowa żywność”. Wprowadzanie konsumentów w błąd to jeden z chwytów
marketingowych stosowanych przez branżę spożywczą – nazwa „zdrowa żywność” nie ma
poparcia żadnych standardów określających warunki produkcji.
Aby produkt mógł znaleźć się w grupie określanej jako żywność ekologiczna, musi
spełniać wiele wymagań, a przede wszystkim musi być certyfikowany.
Ekożywność obejmuje żywność ekologiczną, ale także lokalną oraz świeżą. Jest więc
szerokim pojęciem.
Żywność ekologiczna jest wyprodukowana wg zasad najbardziej zbliżonych do
naturalnych, bez użycia chemicznych środków do ochrony roślin, sztucznych nawozów,
dodatków do paszy. Prawdziwe rolnictwo ekologiczne chroni bioróżnorodność gatunkową,
dba o wysoką żyzność gleby. Ma na celu wyprodukowanie zdrowej, bezpiecznej, bogatej
w substancje odżywcze żywności przy zachowaniu równowagi ekologicznej.
Gazeta Wyborcza Łódź, 23.03.2009 – dzięki dofinansowaniu z Unii Europejskiej, pod
Skierniewicami powstaną ekologiczne plantacje. Projekt jest inicjatywą Instytutu
Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach. Na realizację przedsięwzięcia przyznano
23 mln złotych.
Truskawki, wiśnie i jabłka z ekologicznych plantacji mają kosztować tyle samo, albo
niewiele więcej, niż owoce pochodzące ze zwykłych upraw.
Projekt będzie realizowany przez najbliższe pięć lat – w tym czasie specjaliści z Instytutu
będą musieli opracować w pełni ekologiczne bionawozy, biostymulatory oraz środki
ochrony roślin. Jak mówi dr Lidia Sas-Paszt z Pracowni Rizosfery ISK: „Sięgniemy po
dostępne na rynku biopreparaty – np. stosowane do ochrony roślin wyciągi z czosnku,
czy z drzewa herbacianego, wzbogacając je pożytecznymi dla roślin grzybami i
bakteriami glebowymi”. Zostaną opracowane receptury najskuteczniejszego stosowania
nowych preparatów, by z kolei specjaliści od agroinżynierii mogli zaprojektować maszyny
do efektywnego nawożenia i opryskiwania ekologicznych roślin. Kolejny zespół opracuje
technologię ekouprawy, czyli kiedy i w jaki sposób sadzić rośliny.
Naukowcy zapowiadają, że pierwsze owoce z nowych plantacji będą dostępne w naszych
sklepach za dwa, trzy lata. Liczą na duży sukces, gdyż na zachodzie Europy ekologiczne
uprawy rozwijają się bardzo intensywnie.
Partnerem w realizacji projektu jest Uniwersytet Medyczny w Łodzi, który zbada, czy aby
na pewno wszystkie wyhodowane produkty są zdrowe i korzystne dla naszego
organizmu.
Farmer, 31.03.2009 - mechanizm uprawy ziemniaków w polskich gospodarstwach
przechodzi gwałtowne zmiany. Jak pokazują statystyki, dynamika wzrostu liczby
gospodarstw ekologicznych w ostatnich latach jest bardzo wysoka. W roku 2007
odnotowano ich ok. 10,5 tys., a na koniec 2008 roku już blisko 15,5 tys. Prognozy
mówią, że w roku 2013 liczba ekologicznych gospodarstw przekroczy 20 tys. Poziom
plonu ziemniaków w gospodarstwach ekologicznych (22,6 t/ha) jest obecnie wyższy niż
średnie plony w całym rolnictwie polskim (19,6 t/ha). Świadczy to o sporej przydatności
tej rośliny do uprawy w warunkach ekologicznych. Uprawy ziemniaków pozostawiają
wartościowe stanowisko dla zbóż, ponadto dają możliwość starannego odchwaszczania
pól .
Rozpoczynając ekologiczną produkcję ziemniaków należy się liczyć z wieloma
utrudnieniami. Trzeba pamiętać o właściwym dobraniu odmian, prawidłowej
agrotechnice, czy żmudnej walce z chorobami i chwastami za pomocą dozwolonych
metod.
Rynek ekologiczny jest ciągle w fazie rozwoju – w ciągu ostatnich lat rozwijał się w
tempie 30 proc. w skali roku.
Dziennik Wschodni Lubelski, 27.03.2009 – w Lublinie powstało Koło Małych Ekologów –
prywatna placówka edukacyjno-wychowawcza, założona przez p. Iwonę Łukasiewicz. KME
1
przeznaczone jest dla dzieci od 2,5 do 9 lat. Celem autorki pomysłu jest przekonanie
dzieci do życia w zgodzie ze środowiskiem oraz wdrażanie zdrowych, mądrych nawyków,
np. picie wody mineralnej zamiast przetworzonych soków. W programie edukacyjnym
można znaleźć ciekawe pozycje, m.in.: prowadzenie ogródków, propagowanie zdrowej
żywności, wtórne przetwarzanie materiałów. Pod nadzorem rodziców dzieci będą się
zajmowały letnim i zimowym ogródkiem, co ma nauczyć ich pielęgnacji i troski o
środowisko naturalne. W Kole Małych Ekologów dzieci same będą mogły posadzić,
zobaczyć jak rośnie i sprawdzić jak smakuje np. naturalnie wyhodowana sałata.
Hurt & Detal, 01.04.2009 – coraz więcej klientów poszukuje zdrowych produktów w
sklepach; coraz więcej sieci handlowych oraz sklepów oferuje takie produkty.
Sieć sklepów „Społem” uruchomiła „Program Ekologiczny Społem”, który mocno wpłynął
na sprzedaż produktów ekologicznych. Program określa wygląd regałów, na których
oferowane są ekoprodukty, sposoby ich znakowania, aby odróżniały się od regałów
konwencjonalnych. W sieci sklepów można znaleźć ok. 800 produktów ekologicznych,
podzielonych na 28 grup. Największym powodzeniem cieszą się produkty spożywcze, jak:
mąka, kasza, otręby, płatki, oraz torby ekologiczne.
Polska Wieś, 01.03.2009 – branża mięsna wykazuje coraz większe zainteresowanie
produkcją prozdrowotnej żywności. Pomorscy producenci z Zakładów Mięsnych „Nowak”
w Jankowie chcą mieć pełną kontrolę nad wszystkimi etapami przygotowywania
żywności. W tym przypadku oznacza to posiadanie przez Zakłady własnych plantacji do
produkcji roślinnych komponentów dodawanych do wędlin. Producenci uważają, że tylko
w taki sposób można zapanować nad całym procesem przygotowywania żywności.
Celem Zakładów jest wytwarzanie zdrowych, ekologicznych produktów – wzbogacających
i podnoszących jakość diety konsumentów. W ten sposób mają zamiar wykreować
prozdrowotną kampanię na rynku mięsnym oraz wypracować nowe przyzwyczajenia
dietetyczne u konsumentów.
Gazeta Prawna forsal.pl , 27.03.2009 – jak podaje Gazeta Prawna forsal.pl, na handlu
ekologiczną żywnością można zarobić do 30 tys. zł w skali miesiąca. Na otwarcie nowego
sklepu z ekologiczną żywnością potrzebne jest 250 tys. zł – zwrot zainwestowanego
kapitału przypływa po sześciu miesiącach. Eksperci przewidują, że sprzedaż ekologicznej
żywności zwiększy się w tym roku o 10-15 proc. – co świadczy o potencjale tego rynku.
Na polskim rynku żywności ekologicznej istnieje obecnie 12 ogólnopolskich hurtowni oraz
180 zakładów zajmujących się przetwórstwem żywności ekologicznej – 30 proc. żywności
ekologicznej w naszym kraju pochodzi z importu. Funkcjonuje 500 sklepów
wyspecjalizowanych w sprzedaży zdrowej żywności. Tylko 10 proc. Polaków regularnie
kupuje zdrową żywność, natomiast 45 proc. deklaruje chęć kupowania produktów
ekologicznych. Wg statystyk odnośnie rocznych wydatków na żywność ekologiczną,
Polacy wydają na nią 2 euro na jedną osobę w skali roku (dla porównania: Szwajcarzy -
do 100 euro na jednego mieszkańca).
W 2010 roku wydatki na zdrową żywność ekologiczną przekroczą 60 mld dolarów,
obecnie wynoszą ok. 50 mld dol. Najwięcej na zdrową żywność wydaje się w Ameryce
Północnej i Europie. Na świecie gospodarstwa ekologiczne zajmują 31 mln ha; najwięcej
jest ich w Australii, w Europie zajmują ponad 7,3 mln ha.
Wśród największych polskich producentów żywności ekologicznej wylicza się:
Oleofarm – oleje roślinne
Biopiekarnia – pieczywo
Materne – przetwórstwo owoców
O.K. Owocowe Koncentraty – przetwórstwo owoców
Maurer – świeżo wyciskane owoce
Symbio – producent owoców, warzyw i zbóż
Bio Food – przetwórstwo owoców i warzyw
Pol-Mak – wytwórnia makaronu
2
Biofluid – producent herbat i ziół
OSM Limanowa – producent nabiału
Wegetariański Świat Zima 2008 – wśród 15 wybranych europejskich ekosklepów,
rekomendowanych przez Marka Tomasza Chudzika z Instytutu Badań i Rozwoju
Zdrowych Stylów Życia, znalazły się m.in.: Organic Farma Zdrowia, Gdańsk, Galeria
Bałtycka, www.organicmarket.pl – sklep należy do największej polskiej sieci
delikatesowych sklepów z żywnością ekologiczną; oraz Żółty Cesarz, Warszawa, ul.
Brauna 34, www.zoltycesarz.pl – sklep należy do największej franchisingowej sieci
sklepów ekologicznych w Polsce, charakteryzuje go awangardowe wnętrze oraz dział z
literaturą.
Marzena Żeber
Na podstawie:
Polska Wieś, 01.03.2009
Gazeta Wyborcza Łódź, 23.03.2009
Dziennik Wschodni Lubelski, 27.03.2009
Gazeta Prawna forsal.pl, 27.03.2009
Farmer, 31.03.2009
Przemysł Spożywczy, 01.04.2009
Wegetariański Świat Zima 2008
Hurt & Detal , 01.04.2009
3
Zgłoś jeśli naruszono regulamin