Babka kresowa (Wigilia) (Podlasie)
· 10 dag mąki gryczanej
· 20 dag masła
· 20 dag cukru
· 4 jaja
· 10 dag migdałów (w tym kilka gorzkich) Sposób wykonania :Masło utrzeć z cukrem do białości i dodawać po łyżce mąki i po jednym żółtku, stale mieszając.Wsypać migdały obrane z łupinek i posiekane. Następnie delikatnie mieszając, powoli dodawać ubitą na sztywno pianę z białek. Wlać ciasto do przygotowanej formy i piec 30 minut.
Barszcz czerwony czysty (Wigilia)
kwas buraczany
· 1 kg buraków
· 1 kromka suchego razowego chleba
· 3 ząbki czosnku
· 1 łyżeczka kminku
· szczypta cukru
· 3 łyżeczki soli barszcz
· 50 dag buraków
· 1 porcja włoszczyzny
· 3 szklanki kwasu buraczanego
· 2 - 3 suszone grzyby
· 2 ząbki czosnku
· 3 ziarna ziela angielskiego
· 1 liść laurowy
· cukier
· sól, pieprz Sposób wykonania :Przygotować kwas: buraki obrać, umyć, pokroić w plastry, włożyć do garnka, a następnie zalać 3 l letniej przegotowanej wody. Czosnek obrać, przekroić na pół i wraz z kminkiem, solą i cukrem oraz kromką chleba dodać do buraków. Garnek przykryć i zostawić na 5 dni w ciepłym miejscu. Następnie usunąć powstały kożuch, a kwas przecedzić i wlać do butelek (można go przechowywac w chłodnym miejscu nawet kilka miesięcy). Przygotować barszcz: grzyby namoczyć na noc w 1 szklance wody. Buraki obrać, umyć, pokroić na ćwiartki i zalać 5 szklankami wody. Włoszczyznę oczyścić, umyć i razem z zielem angielskim oraz liściem laurowym dodać do buraków. Warzywa ugotować do miękkości i odcedzić, wywar zachować. Grzyby ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły, przestudzić, pokroić w paski i wraz z wywarem dodać do wywaru warzywnego. Następnie wlać kwas buraczany (w porcji : 2/3 wywaru - 1/3 kwasu), doprowadzić do wrzenia i od razu zestawić z ognia. Barszcz doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do barszczu. Przed podaniem barszcz jeszcze raz przecedzić. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub z pasztecikami przygotowanymi z gotowego ciasta francuskiego z nadzieniem z kapusty z grzybami.
Barszcz świąteczny (Podlasie)
· 50 dag buraków ćwikłowych
· litr rosołu z wołowiny
· 3 dag grzybów
· kawałek skórki z chleba razowego
· 2 żółtka
· 8 dag rodzynków
· ząbek czosnku
· ziele angielskie
· liść laurowy
· lubczyk
· tymianek
· sok z cytryny
· sól, pieprz Sposób wykonania :Buraki obrać, pokroić w plasterki i ugotować w części rosołu. Grzyby namoczyć kilka godzin, po czym ugotować w tej samej wodzie. Do garnka z burakami dodać skórkę z chleba razowego, przyprawy, wlać pozostały rosół, wywar z grzybów i zagotować. Następnie barszcz przecedzić, dodać grzyby pokrojone w paski, rodzynki, zaciągnąć żółtkami, doprawić sokiem z cytryny. Podawać z grzankami.
Biała gwiazdka
· 1/2 l śmietanki kremówki 30-proc.
· 1/3 szklanki cukru pudru
· 1 łyżeczka cukru waniliowego
· 1 łyżka żelatyny
· owoce świeże, mrożone, kandyzowane
· koraliki (jadalne) do dekoracji Sposób wykonania :Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody, podgrzać i ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wymieszać z żelatyną, ubijać jeszcze 2 minuty. Masę włożyć do posmarowanej masłem foremki (gwiazdy), zastudzić. Wyjąć i udekorować.
Ciasto drożdżowe
· 4 szklanki mąki pszennej
· 4 dag drożdży
· 1,5 szklanki mleka
· 1 łyżeczka soli
· 1 szklanka cukru
· 10 żółtek
· 12 dag masła
· po 1 skórce otartej z cytryny i pomarańczy
· 4 krople esencji migdałowej
· 1 szklanka rodzynek do posmarowania ciasta:
· jajko roztrzepane z wodą do przygotowania form:
· masło
· mąka Sposób wykonania :Z drożdży, 1 łyżki mąki, 1 łyżki cukru i 1/2 szklanki ciepłej wody zrobić zaczyn i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Przesiać do miski 2 szklanki mąki, dodać ciepłe mleko (40ºC), sól i dokładnie wymieszać. Wlać zaczyn i jeszcze raz wymieszać. Następnie dodać cukier, żółtka, masło, skórkę z cytryny i pomarańczy, esencjç migdałową i pozostałe 2 szklanki mąki. Wszystko dobrze wymieszać, a następnie wyrobić, aż ciasto zacznie odstawać od miski. Zebrać ciasto na dnie miski, przykryć lnianą ściereczką i trzymać przez 2 - 3 godziny w temperaturze pokojowej, aż podwoi swoją objętość. Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki, wymieszać i przełożyć do trzech małych albo dwóch dużych form wysmarowanych masłem i wysypanych mąką, napełniając je do 1/3 wysokości. Odstawić na 1 godzinę i 30 minut, żeby ciasto ponownie wyrosło. Gdy prawie całkowicie wypełni formy, posmarować wierzch jajkiem roztrzepanym z wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Piec 35 - 40 minut, aż powierzchnia nabierze brązowo złocistego koloru, a patyk po nakłuciu ciasta będzie suchy.
Comber z bakaliami i czekoladą
· 17 dag cukru
· cukier waniliowy
· szczypta soli
· skórka otarta z cytryny
· 4 jajka
· 20 dag mąki
· 10 dag mielonych migdałów
· pół torebki proszku do pieczenia
· 1/4 łyżeczki cynamonu
· szczypta goździków i gałki muszkatołowej
· 10 dag daktyli
· 10 dag fig
· 15 dag "Mieszanki studenckiej"
· 5 dag wiśni koktajlowych
· 20 dag polewy czekoladowej Sposób wykonania :Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, solą i skórką z cytryny. Kolejno wbijać jajka, dodać mąkę i migdały, proszek do pieczenia, i pokrojone figi, daktyle, wisienki (odłożyć 3 sztuki), 10 dag mieszanki studenckiej oraz cynamon goździki i gałkę muszkatołową. Ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy na comber, piec około godziny w temperaturze 200ºC. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut i wyjąć z formy. Ostudzone ciasto pokryć polewą czekoladową. Udekorować odłożonymi wiśniami i bakaliami. Kroić na porcje, gdy polewa całkowicie zastygnie.
Czekoladowa strucla z pistacjami
· 50 dag mąki
· 5 dag cukru
· 225 ml mleka
· 10 dag masła
· sól
· jajko
· łyżka kremówki
· 18 dag gorzkiej czekolady
· 20 dag suszonych moreli
· 6 dag łuskanych pistacji Sposób wykonania :Mleko lekko podgrzać z łyżeczką cukru, rozpuścić w nim drożdże, wlać do mąki. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, masło i sól, zagnieść. Odstawić na 30 minut. Rozwałkować, posmarować rozmąconym białkiem. Posypać pokrojoną czekoladą, pistacjami morelami, docisnąć i zwinąć w rulon. Rulon rozkroić wzdłuż na połowę, nie docinając do końca. Skręcić w gruby sznur, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietaną kremówką, piec 35 minut w temperaturze 200ºC.
Drobne pierniczki aromatyczne
· 12 dag smalcu
· 12 dag miodu
· 8 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
· pół łyżeczki mielonych goździków
· pół łyżeczki imbiru
· 2 łyżeczki cynamonu
· 10 dag posiekanych orzechów laskowych
· łyżeczka sody oczyszczonej
· 10 dag kandyzowanych wiśni
· 10 dag łuskanych orzechów laskowych Sposób wykonania :Cukier rozpuścić w połowie szklanki wody ze smalcem, miodem, skórką pomarańczową i przyprawami. Sodę rozpuścić w łyżce wrzątku, dodać do przygotowanej mieszaniny razem z posiekanym orzechami i mąką. Dobrze zagnieść, ciasto odłożyć na całą dobę. Ulepić wałeczki o przekroju 4 cm, pokroić je w jednocentymetrowe plasterki. Ciastka ułożyć na blasze, ozdobić wiśnia kandyzowanymi i orzechami laskowymi. Piec 8 minut w temperaturze 225ºC.
Faszerowany karp w cieście (Wigilia)
ryba:
· 1 sprawiony karp (1,5 kg)
· przyprawa do ryb
· 3 średnie cebule
·...
wiedza_z_chomikuj