RECEPTORY I NARZĄDY ZMYSŁÓW
1. Rodzaje receptorów:
a) eksteroreceptory – położone są w powłokach współczulnych, odpowiadają za czucie powierzchowne:
dotyk:
· łąkotki dotykowe – odbierają czucie dotykowe, są to tzw. ciałka Merkla, które są położone w naskórku lub w torebce włosa
· ciałka dotykowe – tzw. ciałka Meissnera, położone są w brodawkach skóry właściwej
ból:
· odbierają zakończenia nerwowe skóry, tzw. nagie zakończenia nerwowe
ciepło:
· odbierają ciałka zmysłowe – tzw. ciałka Ruffiniego
zimno:
· odbierają kolby końcowe – tzw. kolby Krausego
smak:
· zalicza się go do czucia eksteroreceptorowego
b) proprioreceptory – odbierają czucie głębokie, położone są w ścięgnach mięśniowych i torebkach stawowych, ich zadanie to określenie rodzaju przedmiotu, jego kształtu i twardości, są to m.in.:
· ciałka blaszkowate – tzw. ciałka Vater-Pacciniego
· wrzecionka nerwowo-mięśniowe
· wrzecionka nerwowo-ścięgnowe
c) interoreceptory – znajdują się w narządach i jamach ciała, odbierają czucie bólu, wypełniania narządów jamy brzusznej oraz ciśnienie krwi np. kolka nerkowa
d) telereceptory – wzrok, powonienie, ucho wewnętrzne (narząd przedsionkowo-ślimakowy), odbierają wrażenia zewnętrzne na odległość
2. Rodzaje zmysłów:
· narząd powonienia
· narząd wzroku
· narząd przedsionkowo-ślimakowy
· narząd smaku
3. Narząd powonienia:
· narząd węchu mieści się w okolicy węchowej błony śluzowej nosa
· receptory są komórkami nerwowymi – tzw. zmysły węchowe tworzące nabłonek zmysłowy
· okolica węchowa znajduje się na małżowinie nosowej górnej i na odpowiadającej jej większej części przegrody nosa
· przestrzeń jaką zajmuje okolica węchowa u człowieka wynosi po obu stronach jamy nosowej ok. 4-5 cm2
· nabłonek zmysłowy zbudowany jest z:
o komórek zmysłowych
o komórek węchowych
o komórek zrębowych
o komórek zastępczych
· droga przewodzenia wrażeń węchowych:
o komórki nerwowo-zmysłowe (1 neuron)
o nici węchowe
o komórki mitralne (2 neuron)
o węchomózg (3 neuron)
4. Narząd wzroku:
· składa się z oka i narządów dodatkowych oka
· w skład oka wchodzi nerw wzrokowy i gałka oczna
· ściany gałki ocznej stanowią błony:
o błona włókienna – najbardziej zewnętrzna, składa się z przeźroczystej rogówki i nieprzeźroczystej twardówki
o błona naczyniowa – składa się z tęczówki, ciałka rzęskowego i naczyniówki
o błona wewnętrzna – składa się z części tęczówkowej, rzęskowej i wzrokowej (siatkówka)
· najważniejszą częścią wzroku jest siatkówka – odbiera ona wrażenia świetlne, zajmuje ona 2/3 tylnego obwodu oka
· najbardziej wrażliwą częścią oka jest plamka żółta
· droga przewodzenia bodźców świetlnych:
o istotą siatkówki są komórki światłoczułe, pręciki (125 mln) i czopki (7 mln), które odbierają obrazy barwne
o wypustki dośrodkowe tworzące nerw wzrokowy
o komórki dwubiegunowe siatkówki (1 neuron)
o komórki wzrokowo-zmysłowe (2 neuron)
o korowe ośrodki w płacie potylicznym
· komora przednia gałki ocznej jest zawarta pomiędzy rogówką, tęczówką i soczewką
· komora tylna gałki ocznej jest ograniczona tęczówka i ciałem rzęskowym od przodu oraz soczewką i ciałem szklistym od tyłu
· komory łączą się poprzez źrenice
· soczewka ma średnicę ok. 9mm, grubość ok. 4 mm, zmienia swoją krzywiznę – tzw. proces akomodacji
· 4/5 wnętrza gałki ocznej to ciało szkliste otoczone delikatną błoną
· narządy dodatkowe oka to:
o aparat ruchowy – mięśnie proste, skośne oraz mięsień oczodołowy
o aparat ochronny – ciało tłuszczowe oczodołu, powieki (tarczka, rzęsy), spojówka (worek)
o narząd łzowy – gruczoł, kanaliki, przewód nosowo-łzowy
5. Narząd przedsionkowo-slimakowy:
· składa się z narządu słuchu i narządu równowagi
· składa się z dwóch różnych czynnościowo części:
o statycznej – filogenetycznie starsza, służy do odczuwania zmian w położeniu ciała
o słuchowej – służy do odczuwania bodźców dźwiękowych
NARZĄD SŁUCHU
· ucho zewnętrzne – małżowina uszna, przewód słuchowy zewnętrzny
· ucho środkowe – jama bębenkowa (błona bębenkowa, młoteczek, kowadełko, strzemiączko), jama sutkowa (przestrzeń w wyrostku słuchowym), trąbka słuchowa (Eustachiusza-łączy jamę bębenkową z częścią nosowo-gardłową)
· ucho wewnętrzne – błędnik:
o kostny – przedsionek, trzy kanały półkoliste, ślimak
o błoniasty – leży wewnątrz błędnika kostnego
o płyn osoczopodobny (przychłonka)
o woreczek (łagiewka) – daje poczucie równowagi i przyśpieszenia
6. Narząd smaku:
· organem odbiorczym w kubkach smakowych jest pręcik smakowy
· od niego bodźce przechodzą drogę włóknami nerwów czaszkowych (siódmego, dziewiątego, dziesiątego) do:
o zwojów tych nerwów (1 neuron)
o jądra rdzenia przedłużonego (2 neuron)
o jądra wzgórza (3 neuron)
o korowych ośrodków smaku (okolica węchomózgowia)
1. Skóra:
· dzięki licznym zakończeniom nerwowym jest narządem dotyku
· jest tworem ektodermalnym, który pokrywa ciało ludzkie
· jej powierzchniowa warstwa to naskórek (rozwija się z ektodermy)
· jej warstwa głęboka rozwija się z mezodermy i zwie się skórą właściwą
· pod skórą znajduje się tkanka podskórna czyli tłuszcz
2. Skóra składa się z:
· naskórka – nabłonek wielowarstwowy płaski, melanina
· skóry właściwej – warstwa brodawkowata i siatkowata
· utkania podskórnego – kosmki włókniste i tłuszczowe
3. Twory powstałe z powłoki skórnej to:
a) włosy:
· leżą w zagłębieniu naskórka zwanym mieszkiem włosa
· ich ustawienie zależy od mięśnia przywłosowego (głównie jego skurczu)
· gruczoł łojowy uchodzi do mięśnia włosowego
· u człowieka to narząd szczątkowy
· głowa – 300 na 1 cm2
· grzbiet ręki – 10 na 1 cm2
· składają się z łodygi, korzenia i cebulki
· wyróżniamy włosy głowy, pachy, twarzy, narządu wzroku, narządów płciowych
b) paznokcie:
· ochraniają od strony grzbietu opuszki palca
· spoczywają na macierzy paznokcia z której powstają
· rosną średnio 1 mm na tydzień
· odrastają całkowicie w ciągu 160 dni
· wyróżniamy:
· brzeg wolny
· brzegi boczne
· brzeg zakryty – tzw. zatoka paznokcia
· część biaława paznokcia – tzw. obłączek
c) gruczoły skóry:
· łojowe – 0,5-1 ml, najwięcej na skórze nosa, warg i policzków, chronią naskórek przed maceracją
· potowe – 1-3 ml, najwięcej na skórze dłoni, czoła, grzbietu i pachy, wydzielanie potu ok. 700-1000 ml na dobę, mają znaczenie w termoregulacji ustroju
d) sutki:
· najważniejsze gruczoły skóry rozwijające się w okresie pokwitania
· składają się z gruczołu sutkowego oraz brodawek
· wydzielają mleko pod wpływem prolaktyny
· u mężczyzn są w stanie szczątkowym
www.google.pl