Ciasta Agatki v.2010.02.28.pdf

(2845 KB) Pobierz
Microsoft Word - Ciasta Agatki.doc
Ciasta Agatki
Ciasta i inne pyszności Agatki.
v.2010.02.28
Copyright © Agatka i Radosław Magiera
Spis treści:
ANANASEK Z CIASTEM ORZECHOWYM
CAPPUCINO
CIASTO WŁOSKIE
KARPATKA
PIERNIK BABCI TERESY
ŚMIETANOWIEC
TIRAMISU
TOFFI AGATKI
ANANASEK Z CIASTEM ORZECHOWYM
Przepyszne ciasto o wyrafinowanym smaku na który składa się wiele
niepowtarzalnych nutek. Prawdziwa uczta dla koneserów słodkości.
Składniki na biszkopt:
3-4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
Biszkopt na spód ciasta
Ubić białka na sztywno. Dodać cukier i żółtka nadal ubijając. Po ubiciu
dodać resztę składników i lekko wymieszać łyżką, tak żeby piana nie
opadła. Piec 35 minut.
Składniki na ciasto orzechowe:
5 białek
10 dag wiórek kokosowych
20 dag cukru (1 szklanka)
1 szklanka grubo zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250608832.001.png
Ciasto orzechowe
Ubić białka na sztywno. Dodać cukier nadal ubijając. Po ubiciu dodać
resztę składników i lekko łyżką wymieszać. Piec 25 minut.
Składniki na krem:
1 puszka ananasów
1 budyń śmietankowy na 0,5 l
5 żółtek
6 łyżek cukru
1 kostka masła śmietankowego
10 dag rodzynek
½ szklanki wody
Krem
Budyń rozrobić w wodzie wraz z żółtkami i cukrem. Sok z ananasów
gotować i wlać roztwór z budyniem. Ugotować budyń. Ostudzić. Masło
wyrobić (mikserem). Dodawać po trochu zimny budyń. Pokroić w kostkę
ananasy i dodać do otrzymanej masy wraz z rodzynkami.
Ananasek z ciastem orzechowym
Cały krem rozsmarować na biszkopcie. Przykryć ciastem orzechowym.
Udekorować polewą czekoladową .
SMACZNEGO!
250608832.002.png
CAPPUCINO
Oryginalne ciasto o zdecydowanym smaku na który składa się wiele
nutek złożonych w niepowtarzalną całość. Autorski przepis Agatki.
Składniki na biszkopt:
4 jajka, szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki (w tym ¼ ziemniaczanej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki orzechów włoskich pokrojonych
2 płaskie łyżki kakao
Biszkopt
Ubić białka ze szczyptą soli. Dodawać cukier ciągle ubijając. Dodać
żółtka jajek dalej ciągle ubijając. Wsypać resztę składników i
delikatnie wymieszać by piana nie opadła. Ciasto piec około 35 minut.
Składniki na masę:
½ l śmietany kremówki
1 śmietana w proszku Śnieżka
1 cukier waniliowy
6 łyżeczek cukru
4 łyżeczki cappucino orzechowego (gotowej kawy w proszku)
1 szklanka wody
6 łyżeczek żelatyny
dżem brzoskwiniowy
Składniki na dekorację:
2 galaretki brzoskwiniowe
½ litra wody
brzoskwinie – 1 puszka
Masa:
Ubijamy śmietanę z cukrem i Śnieżką. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki
wody gorącej i ostudzić. Może być lekko ciepła. Masę śmietankową
podzielić na połowę. Do jednej części dodać kawę cappucino
Zgłoś jeśli naruszono regulamin