PODPLOMYKI Z KREWETKAMI I CUKINIA.rtf

(2 KB) Pobierz

Podpłomyki z krewetkami i cukinią

Składniki:

• 250 g krewetek głęboko mrożonych

• ¼ kostki świeżych drożdży (10 g)

• 250 g mąki pszennej Castello

• sól jodowana Castello

• ½ łyżeczki cukru Castello

• 2 łyżki oleju słonecznikowego Promienna

• 5 dymek

• 1 ząbek czosnku

• 1 łyżka masła extra Pilos

• pieprz Mikado

• 100 g cukinii

• 100 g śmietany kremówki

• 2 łyżki ziół włoskich

• mąka do przygotowania

• dodatkowo: papier do pieczenia

Przygotowanie:Krewetki rozmrozić. Drożdże rozpuścić w 125 ml letniej wody. Zagnieść z mąką, 1 łyżeczką soli, cukrem i olejem na gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Dymkę oczyścić i pokroić w krążki. Czosnek obrać i posiekać. Oba składniki smażyć na gorącym maśle aż do zeszklenia, doprawić solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia. Cukinię oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Śmietanę wymieszać z ziołami, solą i pieprzem. Ciasto ponownie zagnieść na odrobinie mąki, podzielić na 6 porcji i rozwałkować na cienkie placki. Ułożyć na dwóch pokrytych papierem do pieczenia blachach, posmarować cienką warstwą śmietany kremówki z ziołami. Obłożyć dymką wymieszaną z czosnkiem, plastrami cukinii i krewetkami, doprawić pieprzem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C przez ok. 12 minut, aż będą chrupiące.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin