Nalewka staropolska(1).doc

(21 KB) Pobierz
Nalewka staropolska

Nalewka staropolska

5 kromek żytniego chleba razowego
3 łyżeczki rodzynek
3 łyżeczki świeżych pączków brzozowych
10 goździków
1 kawałek cynamonu (2 cm)
2/3 szklanki miodu
1 szklanka jasnego piwa albo porteru
5 szklanek żytniówki

Chleb pokroić w kostkę i ususzyć, rumieniąc, w piekarniku.
Pączki brzozowe i rodzynki umyć.
Do słoja wrzucić zrumienione (nie przypieczone) grzanki, pączki brzozowe, rodzynki i przyprawy korzenne, zalać żytniówką, zamknąć słój i pozostawić na 2 tygodnie (codziennie wstrząsać).
Następnie nalewkę przefiltrować.
Piwo mocno zagrzać, rozpuścić w nim miód i nieco ostudzić.
Do ciepłego płynu wlać nalewkę, dokładnie wymieszać i rozlać do butelek.
Szczelnie zamknąć i pozostawić w chłodnym, ciemnym miejscu co najmniej na 3 miesiące.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin