Kapuśniak z kiszonej kapusty
Składniki na 4 porcje:
50 dag kiszonej kapusty
4 średnie ziemniaki
1 duża marchew (albo 2 mniejsze)
1 duża cebula
1 mała pietruszka
kawałek selera (mniej więcej tyle ile pietruszki)
kilka suszonych grzybów
1 wędzone żeberko (ok 10-15 dag) albo kawałek wędzonej ogonówki czy szynki
15 dag wędzonego boczku (ja zawsze wybieram chudy boczek, bo o smak a nie o tłuszcz chodzi)
2,5 litra bulionu albo wody
pieprz, mielony kminek
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
Do garnka wlać 2,5 l wody albo bulionu, włożyć wędzone żeberko i gotować przez chwilę (5-10 minut). Nie powinna wytworzyć się szumowina, ale jeśli tak się zdarzy to należy ją ściągnąć.
Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i 1 łyżeczkę pieprzu (u mnie biały)
Marchew, pietruszkę, seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej (na grubych oczkach). Cebulę pokroić w drobną kostkę. Grzybki, 1/3 pokrojonej cebuli i starte warzywa wrzucić do garnka i gotować ok 10-15 minut aż warzywa zmiękną.
W tym czasie posiekać kapustę kiszoną (żeby się potem nie ciągnęła). Kapustę dodać do gotujących się warzyw i na wolnym ogniu gotować około godziny. W trakcie gotowania zupa odparowuje, należy ją uzupełniać przegotowaną wcześniej wodą.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnku (albo tak jak ja : ugotować dzień wcześniej więcej ziemniaków i po prostu je pokroić).
Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć. Po ok 2 minutach dołożyć resztę cebuli i przesmażyć ją razem ze skwarkami.
Gdy kapusta już będzie miękka, dodać ziemniaki, podsmażony boczek z cebulką i gotować jeszcze przez 5 minut. Doprawić mielonym kminkiem (u mnie pół łyżeczki) i jeśli trzeba to dodać jeszcze trochę pieprzu.
Jeśli kapuśniak stanowi samodzielne danie można do niego wrzucić pokrojone na kawałki cienkie parówki. Oczywiście nie jest to konieczne.
krol68