Cannelloni
Autor (źródełko): Aguśka
Kuchnia: włoska
Kategoria: Dania z makaronem.
Składniki:
ja polecam też coś z kuchni włoskiej
Nie wiem czy już robiłaś coś takiego jak canelloni.
Jeśli nie to podam Ci przepis
Potrzebne są rury makaronowe ( kupisz je w markecie - na opakowniu jest napisane więc bez problemu znajdziesz), mieso mielone, sos boloński i żółty ser.Ryry napychasz surówym przyprawionym mięsem, układasz je w naczyniu żaroodpornym. Zalewasz sosem boloński (sos zrób troszkę rzadszy). Pamiętaj aby sos przykrył rury (inaczej spieką się). Całość pod przykryciem wkładasz do piekarnika i zapiekasz ok 40min - pod koniec na górze układasz żółty ser i jeszcze kilka minut zostawiasz w piekarniku - ale już bez przykrycia. I gotowe do podania. Smacznego
Cannelloni ??
Autor (źródełko): Żarcie, Żarło, Żarełko - Forum
KasiaL
Ja robię na kilka sposobów, m.in. tak jak lazanię.
Mielone mięso (wołowe) podsmażam, a następnie duszę z sosem pomidorowym z kartonika, przyprawiając bazylią, oregano, czisnkiem, pieprzem.
Duszę, aż będzie gęste. Następnie pakuję to do canelloni. Blaszkę polewam sosem pomidorowym bez mięsa, na to układam canelloni, smaruję je jeszcze cienko sosem pomidorowym, na to beszamel. posypuję mozarellą i zapiekam.
Nadzienie alternatywne stosowane przeze mnie to szpinak uduszony z mlekiem, parmezanem i czosneczkiem lub posiekana szynka z pieczarkami i cebulką.
Muszą być podczas zapiekania czyms zalane, jakimś sosem, żeby zmiękły (bo zakładam, że masz takie pre-coooking, bez konieczności wczesniejszego gotowania).
-------------
Lisica
tak, tak
tylko rury surowe mają być
---------------
Weridiana
Ja robię tak jak Kasia L tylko nie daję beszamelu i mozerelli - daję do zapiekania dużo sosu pomidorowego - duszą się w tym sosie.
Albo nadzienie z pieczarek, malutkich kwałków miesa, cebulki i po ułożeniu w naczyniu na końcówki kładę małe plasterki żółtego sera i zalewam sosem pomidorowym.
Cannelloni z mięsem
Autor (źródełko): Hanna Włodkowska
Kategoria: Makaronowe różności.
Ilość porcji: 4
1 szt bułki -- czerstwa
3 szt marchwi
2 szt cebul
50 dag mięsa -- mielonego
1 szt jajka
1/2 łyżeczki papryk
20 rurek cannelloni
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 puszka pomidora
przyprawy -- mrożone zioła włoskie
2 łyżeczki bulionu
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka bulionu mięsno-warzywnego
gałka muszkatołowa
10 dag sera gouda
12 dag sera mozzarella
sól, pieprz
Bułkę namocz. Marchewki pokrój w kosteczkę, gotuj 5 min w osolonej wodzie, odcedź. Odciśniątą bułkę wymieszaj z 1 posiekaną cebulą, mięsem, jajkiem, papryką. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj marchewkę. Farszem nadziej cannelloni. Resztę cebuli i czosnek zeszklij na oliwie. Dodaj ozdrobnione pomidory z zalewą. Przypraw ziołami, solą i pieprzem. Gotuj 5 min. Sos wlej do formy żaroodpornej. Ułóż cannelloni. Stop masło, oprósz mąką. Mieszając, podlej rosołem oraz mlekiem. Przypraw solą, pieprzem i muszkatem. Zagotuj, zalej cannelloni. Posyp startym serem gouda. Przykryj plasterkami mozzarelli.
Zapiekaj ok. 45 minut w temp. 200 st.
Cannelloni ze szpinakiem i serem
Autor (źródełko): Lisica
składniki
1kg swiezego szpinaku
sol,pieprz
300g goudy
5 cebul
4 zabki czosnku
8 lyzek masla
2 lyzki kaparow
puszka pomidorow(850g)
szczypta cukru
lyzka ziol prowansalskich i bazylia
sposób przygotowania
Szpinak myje i na chwilke wkladam do gotujacej sie posolonej wody.Nastepnie wyjmuje,osuszam i drobno kroje.Cebule kroje w drobna kostke,czosnek i kapary siekam.Ser tre na tarce o duzych oczkach a pomidory rozdrabniam widelcem. Nastepnie podgrzewam 4 lyzki masla.Dodaje czosnek,polowe cebuli,szpinak,kapary i polowe sera.Lekko sole,mocno pieprze,dobrze mieszam i zdejmuje z ognia. Reszte cebuli wrzucam na pozostale maslo.Dodaje do tego pomidory z sokiem i troche obgotowuje.Mozna zrobic z tego puree (ja wole zostawic jak jest).Teraz sole,slodze i dodaje do smaku duuuuzo ziol. Teraz zaczyna sie zabawa z rurkami.Makaron wypelniam szpinakiem i ukladam rurki ciasno jedna przy drugiej w natluszczonym naczyniu zaroodpornym.Potem poprostu polewam sosem pomidorowym,posypuje reszta sera i wkladam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.Za 40 minut mozna sie cieszyc smakiem potrawy.
Canneloni MadziP
Autor (źródełko): MadziaP.
tutaj masz mój przepis na cannelloni z mięskiem:
jedno opakowanie mielonego
jedno opakowanie cannelloni (ja kupuję zawsze takie w zielono czerwonym kartoniku nie pamiętam firmy, ale wyśle ci najwyzej sms wieczorkiem z nazwą producenta)
1 sok 100% pomidorowy 1 litrowy
30 dag zółtego sera by zetrzeć go na wierzch!
(taka proporcja starczy na mało osób - max 4, i ja zawsze robię z podwójnych porcji - tj. wszystko x2!, wtedy wychodzą mi dwa rzędy i wszyscy są najedzeni ... no w miarę, bo zawsze każdy i tak repetę chce!
i tak:
Mięsko przyprawiasz jak do kotletów, czyli wiadomo pieprz, sól, jajco, majeranek, ja dodaję bułkę tartą wtedy nie jest takie rozlazłe i lepiej sie napycha rury
napychasz rury mięskiem
zalewasz sosem (jak na tę większą porcję to rozrabiam go szklanką letniej wody) dodaję pieprz kretyński (cayenne) majeranek i czosnek dużoooooooo czosnku!
zalewasz rury sosem
czekasz tak z pół godzinki zeby nasiąkły
i wsadzasz tak na 45 minut - max godzinkę do piekarnika rozgrzanego do 180 C
przed końcem posypujesz startym żółtym serem (wystarczy podnieść pokrywe, posypać i przykryć - sam serek się roztopi, albo jak wolisz by była bardziej "rozlany" to na chwilke do piekarnika!
Canneloni z białym serem
Kategoria: Wegetariańskie, Makaronowe różności.
makaron
jajko
sól
ser biały
ser mozzarella
bryndza
natka pietruszki
pieprz
parmezan
sos pomidorowy
Ugotuj makaron. 2 jajka ubij ze szczyptą soli, dodaj mniej niż kostkę tłustego białego sera, 2 szklanki utartego sera mozzarella, 1/2 szklanki bryndzy, natkę pietruszki, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej, sól. Nadziać makaron. Polać sosem pomidorowym, posypać parmezanem. Zapiekać ok. 30 min.
Canneloni ze szpinakiem
Autor (źródełko): Ania M
Data: 07-03-2003
Czas przyrządzania (gg:mm): 00:50
Kategoria: Makaronowe różności, Wegetariańskie.
Kaloryczość 1 porcji: 437 kcal
1 szt cebuli -- pokroić
1 ząbek czosnku -- posiekać
30 dkg szpinaku -- mrożony
2 łyżki oliwy
15 dkg parmezanu
25 dkg sera ricotta -- zetrzeć
3 szt jajek
1 słoiczek sosu pomidorowego
100 ml bulionu -- drobiowy
20 szt canneloni
Cebulę i czosnek zrumienić na oliwie, dodać szpinak, dusić, aż odparuje woda. Dodać sery i wymieszać z rozbełtanymi jajkami. Doprawić na pikantnie. Masą nadziewać canneloni, układać je w natłuszczonej formie, zalać sosem wymieszanym z bulionem.
Piec 35 min w 200`.
Cappucino
Autor (źródełko): Barbara Bystrek
Kategoria: Ciasta.
4 szt jajek -- do przygotowania biszkoptu
-- MASA :
4 szt żółtek
1 szklanka cukru
1 kostka masła śmietankowego
3 szt sereków waniliowych homogenizowanych
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki żelatyny
3/4 szklanki wody
2 paczki biszkoptów
2 torebki kawy -- śmietankowej cappucino - duże
1 szklanka wody -- przegotowana
MASA: Żółtka i całe jedno jajko ubić z jedną szklanką cukru. Całe masło utrzeć i dodać do utartych żółtek. Dodać serki homogenizowane i mleko w proszku. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w szklance wody.
Kawę rozpuścić w szklance wody. Biszkopty nasączyć kawą i wylać połowę masy. Na to ułożyć biszkopty nasączone cappucino. Wylać resztę masy i ułożyć biszkopty. Całość polać polewą.
CELLONI ZE SZPINAKIEM
Autor (źródełko): Atkae
podsmazam szpinak swiezy z czosnkiem wycisnietym, galka muszkatolowa (troche), sole i pieprze do smaku
jak sie juz w miare rozpadnie odstawiam z gazu w chlodne miejsce
potem mieszam to ze miekkim twarozkiem, na gladko, doprawiam do smaku (kazdy wg tego co lubi)
Obgotowuje makaronowe rurki, na polmiekko, krocej napewno niz podane na pudelku (zeby mi nie pekaly przy nadziewaniu)
wyjete lekko ostudzone napelniam farszem
ukladam w naczyniu zaroodpornym, zalewam sosem smietanowym z dodatkiem startego zoltego sera (sos moze byc tez jakis inny ale bialy)
zapiekam do 30 min.
Farsz do makaronu
Autor (źródełko): Matylda
Mięso z kurczaka duszę z warzywami typu; pieczarki, cebulka w kosteczkę dodaje tez serek topiony on zageszcza ten farsz. Można dodać na koniec kukurudze z puszki, ale nie koniecznie doprawiam dość ostro. Nadziewam makaron prosto z pudełka,naczynie zarodporne smaruje smietaną ukladam rury,śmietane z dodatkiem przecieru pomidorowego(łyżeczka na szklankę śmietany) zalewam sosem doprawionym solą i pieprzem (rury musza byc całe zalane)bo inaczej te co nad sosem będą twarde.Na całość ukladam ser żółty i zapiekam w piekarniku 180 stopni około 30 minut.Kroimy jak zapiekankę potrawa jest super.
Fettuccine Alfredo
Autor (źródełko): Heska
1/2 szkl. smietany
3/4 szkl. Parmesanu
1/2 lyzeczki soli
1/8 lyzeczki pieprzu
1/2 szkl (110g/8T) masla
makaron fettuccine
1) w rondelku roztop maslo ze smietana caly czas mieszajac
2) dodaj ser, sol, pieprz- wymieszaj
3) wymieszaj z ugotowanym makaronem
do sosu mozesz dodac usmazone kawalki kurki lub boczku- zalezy, co lubisz. sos robi sie blyskawicznie, wiec miej makaron prawie gotowy.
albo kiedys podawalam przepis na raviolli- gotujesz, wrzucasz do foremki, przykrywasz podgrzanymi kawalkami pomidora z bazylia, przykrywasz wszystko zoltym serem- i do piekarnika, az sie ser rozpusci.
FETTUCINE BOSCAIOLA
500g pieczarek
1 duża cebula
2 puszki pomidorów (ok. 800g)
2 łyżki zielonej pietruszki
Rozgrzać na patelni oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek, dodać pomidory z sokiem i pieczarki, doprawić solą i pieprzem, dusić kilkanaście minut. W tym czasie ugotować makaron. Dodać do niego sos, wymieszać, posypać pietruszką.
Danie łatwe, szybkie (max. 25 minut ?pracy) i pyszne
Fetuccine pommodoro
1 1/2 kg pomidorów -- duże, dojrzałe, obrane
1 łyżka oliwy
1 szt cebuli -- posiekana
2 ząbki czosnku -- roztarte
1 szt marchwi -- starta
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka natki pietruszki
500 g fetuccine -- makaron
1. Pomidory na czubku naciąć na krzyż. Zalać wrzątkiem na 2 min, odcedzić i zostawić do wystygnięcia. Obrać z łupin ruchem w dół, chwytając za nacięte końce; łupiny odrzucić. Przepołowić i łyżką usunąć nasiona, po czym grubo posiekać.
2. W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Wsypać cebulę i smażyć 5 min na małym ogniu, aż będzie miękka i zrumieniona. Dodać czosnek i smażyć jeszcze l min. Dodać posiekane pomidory i marchew, gotować 10 min, raz po raz mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy i cukier, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut.
3. Mieszaninę nieco schłodzić i przełożyć do miksera. Miksować, aż sos uzyska właściwą konsystencję. Wsypać wszystkie posiekane zioła i dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
4. Podczas gotowania sosu wsypać fettucine do dużego garnka wrzątku i gotować, aż makaron będzie miękki. Odcedzić i włożyć z powrotem do garnka. Przelać sos do makaronu i dokładnie wymieszać.
Fusilli na ostro z woka
40 dag piersi z kurczaka -- filetów
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry -- wytrawnego
1 szt cukinii
25 dag botwiny
20 dag pieczarek
2 szt papryk chili
1 szt cebuli
1 ząbek czosnku
40 dag makaronu -- fusli-spiralki
100 ml bulionu
Mięso pokrój w paski. Wymieszaj mąkę z 2 łyżkami sosu sojowego, sherry, 1 łyżką oleju i cukrem. Zalej mięso. Odstaw na 30 min. Oczyść cukinię, pokrój ją w paseczki. Opłucz liście botwinki, pokrój w paski. Pieczarki przekrój na połówki. Chili oczyść, miąższ posiekaj. Ugotuj makaron. Odcedź. Resztę oleju rozgrzej w woku (lub bardzo głębokiej patelni) przysmaż posiekaną cebulę i czosnek oraz pieczarki. Dodaj mięso. Smaż, mieszając, 1 min. Dodaj cukinię, botwinkę i chili, wlej rosół, zagotuj. Dopraw resztą sosu sojowego, solą i pieprzem. Podaj z makaronem.