makarony(1).doc

(56 KB) Pobierz

Cannelloni

Autor (źródełko): Aguśka   

Kuchnia: włoska

Kategoria: Dania z makaronem.

Składniki:

        

 

ja polecam też coś z kuchni włoskiej

Nie wiem czy już robiłaś coś takiego jak canelloni.

Jeśli nie to podam Ci przepis

Potrzebne są rury makaronowe ( kupisz je w markecie - na opakowniu jest napisane więc bez problemu znajdziesz), mieso mielone, sos boloński i żółty ser.Ryry napychasz surówym przyprawionym mięsem, układasz je w naczyniu żaroodpornym. Zalewasz sosem boloński (sos zrób troszkę rzadszy). Pamiętaj aby sos przykrył rury (inaczej spieką się). Całość pod przykryciem wkładasz do piekarnika i zapiekasz ok 40min - pod koniec na górze układasz żółty ser i jeszcze kilka minut zostawiasz w piekarniku - ale już bez przykrycia. I gotowe do podania. Smacznego

 

 

Cannelloni ??

Autor (źródełko): Żarcie, Żarło, Żarełko - Forum   

Kategoria: Dania z makaronem.

Składniki:

        

 

KasiaL

Ja robię na kilka sposobów, m.in. tak jak lazanię.

Mielone mięso (wołowe) podsmażam, a następnie duszę z sosem pomidorowym z kartonika, przyprawiając bazylią, oregano, czisnkiem, pieprzem.

Duszę, aż będzie gęste. Następnie pakuję to do canelloni. Blaszkę polewam sosem pomidorowym bez mięsa, na to układam canelloni, smaruję je jeszcze cienko sosem pomidorowym, na to beszamel. posypuję mozarellą i zapiekam.

Nadzienie alternatywne stosowane przeze mnie to szpinak uduszony z mlekiem, parmezanem i czosneczkiem lub posiekana szynka z pieczarkami i cebulką.

Muszą być podczas zapiekania czyms zalane, jakimś sosem, żeby zmiękły (bo zakładam, że masz takie pre-coooking, bez konieczności wczesniejszego gotowania).

-------------

Lisica

tak, tak

tylko rury surowe mają być

---------------

Weridiana

Ja robię tak jak Kasia L tylko nie daję beszamelu i mozerelli - daję do zapiekania dużo sosu pomidorowego - duszą się w tym sosie.

Albo nadzienie z pieczarek, malutkich kwałków miesa, cebulki i po ułożeniu w naczyniu na końcówki kładę małe plasterki żółtego sera i zalewam sosem pomidorowym.

 

 

 

Cannelloni z mięsem

Autor (źródełko): Hanna Włodkowska   

Kategoria: Makaronowe różności.

Ilość porcji: 4

Składniki:

      1 szt bułki -- czerstwa

      3 szt marchwi

      2 szt cebul

      50 dag mięsa -- mielonego

      1 szt jajka

      1/2 łyżeczki papryk

      20 rurek cannelloni

      2 ząbki czosnku

      3 łyżki oliwy

      1 puszka pomidora

        przyprawy -- mrożone zioła włoskie

      2 łyżeczki bulionu

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki

      1 szklanka mleka

      1 szklanka bulionu mięsno-warzywnego

        gałka muszkatołowa

     10 dag sera gouda

      12 dag sera mozzarella

        sól, pieprz

 

Bułkę namocz. Marchewki pokrój w kosteczkę, gotuj 5 min w osolonej wodzie, odcedź. Odciśniątą bułkę wymieszaj z 1 posiekaną cebulą, mięsem, jajkiem, papryką. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj marchewkę. Farszem nadziej cannelloni. Resztę cebuli i czosnek zeszklij na oliwie. Dodaj ozdrobnione pomidory z zalewą. Przypraw ziołami, solą i pieprzem. Gotuj 5 min. Sos wlej do formy żaroodpornej. Ułóż cannelloni. Stop masło, oprósz mąką. Mieszając, podlej rosołem oraz mlekiem. Przypraw solą, pieprzem i muszkatem. Zagotuj, zalej cannelloni. Posyp startym serem gouda. Przykryj plasterkami mozzarelli.

Zapiekaj ok. 45 minut w temp. 200 st.

 

 

 

 

Cannelloni ze szpinakiem i serem

Autor (źródełko): Lisica   

Kategoria: Dania z makaronem.

Składniki:

        

 

Cannelloni ze szpinakiem i serem

składniki

1kg swiezego szpinaku

sol,pieprz

300g goudy

5 cebul

4 zabki czosnku

8 lyzek masla

2 lyzki kaparow

puszka pomidorow(850g)

szczypta cukru

lyzka ziol prowansalskich i bazylia

20 rurek cannelloni

sposób przygotowania

Szpinak myje i na chwilke wkladam do gotujacej sie posolonej wody.Nastepnie wyjmuje,osuszam i drobno kroje.Cebule kroje w drobna kostke,czosnek i kapary siekam.Ser tre na tarce o duzych oczkach a pomidory rozdrabniam widelcem. Nastepnie podgrzewam 4 lyzki masla.Dodaje czosnek,polowe cebuli,szpinak,kapary i polowe sera.Lekko sole,mocno pieprze,dobrze mieszam i zdejmuje z ognia. Reszte cebuli wrzucam na pozostale maslo.Dodaje do tego pomidory z sokiem i troche obgotowuje.Mozna zrobic z tego puree (ja wole zostawic jak jest).Teraz sole,slodze i dodaje do smaku duuuuzo ziol. Teraz zaczyna sie zabawa z rurkami.Makaron wypelniam szpinakiem i ukladam rurki ciasno jedna przy drugiej w natluszczonym naczyniu zaroodpornym.Potem poprostu polewam sosem pomidorowym,posypuje reszta sera i wkladam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.Za 40 minut mozna sie cieszyc smakiem potrawy.

 

 

 

 

Canneloni MadziP

Autor (źródełko): MadziaP.   

Kategoria: Dania z makaronem.

Składniki:

        

 

tutaj masz mój przepis na cannelloni z mięskiem:

jedno opakowanie mielonego

jedno opakowanie cannelloni (ja kupuję zawsze takie w zielono czerwonym kartoniku nie pamiętam firmy, ale wyśle ci najwyzej sms wieczorkiem z nazwą producenta)

1 sok 100% pomidorowy 1 litrowy

30 dag zółtego sera by zetrzeć go na wierzch!

(taka proporcja starczy na mało osób - max 4, i ja zawsze robię z podwójnych porcji - tj. wszystko x2!, wtedy wychodzą mi dwa rzędy i wszyscy są najedzeni ... no w miarę, bo zawsze każdy i tak repetę chce!

i tak:

Mięsko przyprawiasz jak do kotletów, czyli wiadomo pieprz, sól, jajco, majeranek, ja dodaję bułkę tartą wtedy nie jest takie rozlazłe i lepiej sie napycha rury

napychasz rury mięskiem

zalewasz sosem (jak na tę większą porcję to rozrabiam go szklanką letniej wody) dodaję pieprz kretyński (cayenne) majeranek i czosnek dużoooooooo czosnku!

zalewasz rury sosem

czekasz tak z pół godzinki zeby nasiąkły

i wsadzasz tak na 45 minut - max godzinkę do piekarnika rozgrzanego do 180 C

przed końcem posypujesz startym żółtym serem (wystarczy podnieść pokrywe, posypać i przykryć - sam serek się roztopi, albo jak wolisz by była bardziej "rozlany" to na chwilke do piekarnika!

 

 

Canneloni z białym serem

Kategoria: Wegetariańskie, Makaronowe różności.

Składniki:

        makaron

        jajko

        sól

        ser biały

        ser mozzarella

        bryndza

        natka pietruszki

        pieprz

        gałka muszkatołowa

        parmezan

        sos pomidorowy

 

Ugotuj makaron. 2 jajka ubij ze szczyptą soli, dodaj mniej niż kostkę tłustego białego sera, 2 szklanki utartego sera mozzarella, 1/2 szklanki bryndzy, natkę pietruszki, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej, sól. Nadziać makaron. Polać sosem pomidorowym, posypać parmezanem. Zapiekać ok. 30 min.

 

 

 

Canneloni ze szpinakiem

Autor (źródełko): Ania M   

Data: 07-03-2003

Czas przyrządzania (gg:mm): 00:50

Kuchnia: włoska

Kategoria: Makaronowe różności, Wegetariańskie.

Ilość porcji: 4

Kaloryczość 1 porcji: 437 kcal

Składniki:

      1 szt cebuli -- pokroić

      1 ząbek czosnku -- posiekać

      30 dkg szpinaku -- mrożony

      2 łyżki oliwy

        sól, pieprz

        gałka muszkatołowa

      15 dkg parmezanu

      25 dkg sera ricotta -- zetrzeć

      3 szt jajek

      1 słoiczek sosu pomidorowego

      100 ml bulionu -- drobiowy

      20 szt canneloni

 

Cebulę i czosnek zrumienić na oliwie, dodać szpinak, dusić, aż odparuje woda. Dodać sery i wymieszać z rozbełtanymi jajkami. Doprawić na pikantnie. Masą nadziewać canneloni, układać je w natłuszczonej formie, zalać sosem wymieszanym z bulionem.

Piec 35 min w 200`.

 

 

 

Cappucino

Autor (źródełko): Barbara Bystrek   

Kategoria: Ciasta.

Składniki:

      4 szt jajek -- do przygotowania biszkoptu

          -- MASA :

      4 szt żółtek

      1 szt jajka

      1 szklanka cukru

      1 kostka masła śmietankowego

      3 szt sereków waniliowych homogenizowanych

      2 szklanki mleka w proszku

      2 łyżki żelatyny

      3/4 szklanki wody

      2 paczki biszkoptów

      2 torebki kawy -- śmietankowej cappucino - duże

      1 szklanka wody -- przegotowana

 

MASA: Żółtka i całe jedno jajko ubić z jedną szklanką cukru. Całe masło utrzeć i dodać do utartych żółtek. Dodać serki homogenizowane i mleko w proszku. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w szklance wody.

Kawę rozpuścić w szklance wody. Biszkopty nasączyć kawą i wylać połowę masy. Na to ułożyć biszkopty nasączone cappucino. Wylać resztę masy i ułożyć biszkopty. Całość polać polewą.

 

 

 

CELLONI ZE SZPINAKIEM

Autor (źródełko): Atkae   

Kategoria: Dania z makaronem.

 

podsmazam szpinak swiezy z czosnkiem wycisnietym, galka muszkatolowa (troche), sole i pieprze do smaku

jak sie juz w miare rozpadnie odstawiam z gazu w chlodne miejsce

potem mieszam to ze miekkim twarozkiem, na gladko, doprawiam do smaku (kazdy wg tego co lubi)

Obgotowuje makaronowe rurki, na polmiekko, krocej napewno niz podane na pudelku (zeby mi nie pekaly przy nadziewaniu)

wyjete lekko ostudzone napelniam farszem

ukladam w naczyniu zaroodpornym, zalewam sosem smietanowym z dodatkiem startego zoltego sera (sos moze byc tez jakis inny ale bialy)

zapiekam do 30 min.

 

 

 

 

Farsz do makaronu

Autor (źródełko): Matylda   

Kategoria: Dania z makaronem.

Składniki:

        

 

Mięso z kurczaka duszę z warzywami typu; pieczarki, cebulka w kosteczkę dodaje tez serek topiony on zageszcza ten farsz. Można dodać na koniec kukurudze z puszki, ale nie koniecznie doprawiam dość ostro. Nadziewam makaron prosto z pudełka,naczynie zarodporne smaruje smietaną ukladam rury,śmietane z dodatkiem przecieru pomidorowego(łyżeczka na szklankę śmietany) zalewam sosem doprawionym solą i pieprzem (rury musza byc całe zalane)bo inaczej te co nad sosem będą twarde.Na całość ukladam ser żółty i zapiekam w piekarniku 180 stopni około 30 minut.Kroimy jak zapiekankę potrawa jest super.

 

 

Fettuccine Alfredo

Autor (źródełko): Heska   

Kategoria: Dania z makaronem.

Składniki:

        

 

1/2 szkl. smietany

3/4 szkl. Parmesanu

1/2 lyzeczki soli

1/8 lyzeczki pieprzu

1/2 szkl (110g/8T) masla

makaron fettuccine

1) w rondelku roztop maslo ze smietana caly czas mieszajac

2) dodaj ser, sol, pieprz- wymieszaj

3) wymieszaj z ugotowanym makaronem

do sosu mozesz dodac usmazone kawalki kurki lub boczku- zalezy, co lubisz. sos robi sie blyskawicznie, wiec miej makaron prawie gotowy.

albo kiedys podawalam przepis na raviolli- gotujesz, wrzucasz do foremki, przykrywasz podgrzanymi kawalkami pomidora z bazylia, przykrywasz wszystko zoltym serem- i do piekarnika, az sie ser rozpusci.

 

 

FETTUCINE BOSCAIOLA

Autor (źródełko): Żarcie, Żarło, Żarełko - Forum   

Kategoria: Dania z makaronem.

Składniki:

        

 

FETTUCINE BOSCAIOLA

500g pieczarek

1 duża cebula

2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

2 puszki pomidorów (ok. 800g)

2 łyżki zielonej pietruszki

makaron

Rozgrzać na patelni oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek, dodać pomidory z sokiem i pieczarki, doprawić solą i pieprzem, dusić kilkanaście minut. W tym czasie ugotować makaron. Dodać do niego sos, wymieszać, posypać pietruszką.

Danie łatwe, szybkie (max. 25 minut ?pracy) i pyszne

 

 

Fetuccine pommodoro

Kategoria: Wegetariańskie, Makaronowe różności.

Składniki:

      1 1/2 kg pomidorów -- duże, dojrzałe, obrane

      1 łyżka oliwy

      1 szt cebuli -- posiekana

      2 ząbki czosnku -- roztarte

      1 szt marchwi -- starta

      2 łyżki przecieru pomidorowego

      1 łyżeczka cukru

      1 łyżeczka oregano

      1 łyżeczka bazylii

      1 łyżeczka natki pietruszki

      500 g fetuccine -- makaron

 

1. Pomidory na czubku naciąć na krzyż. Zalać wrzątkiem na 2 min, odcedzić i zostawić do wystygnięcia. Obrać z łupin ruchem w dół, chwytając za nacięte końce; łupiny odrzucić. Przepołowić i łyżką usunąć nasiona, po czym grubo posiekać.

2. W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Wsypać cebulę i smażyć 5 min na małym ogniu, aż będzie miękka i zrumieniona. Dodać czosnek i smażyć jeszcze l min. Dodać posiekane pomidory i marchew, gotować 10 min, raz po raz mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy i cukier, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut.

3. Mieszaninę nieco schłodzić i przełożyć do miksera. Miksować, aż sos uzyska właściwą konsystencję. Wsypać wszystkie posiekane zioła i dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.

4. Podczas gotowania sosu wsypać fettucine do dużego garnka wrzątku i gotować, aż makaron będzie miękki. Odcedzić i włożyć z powrotem do garnka. Przelać sos do makaronu i dokładnie wymieszać.

 

 

 

Fusilli na ostro z woka

Autor (źródełko): Hanna Włodkowska   

Kategoria: Makaronowe różności.

Ilość porcji: 4

Składniki:

      40 dag piersi z kurczaka -- filetów

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      4 łyżki sosu sojowego

      2 łyżki sherry -- wytrawnego

      1 szt cukinii

      25 dag botwiny

      20 dag pieczarek

      2 szt papryk chili

      1 szt cebuli

      1 ząbek czosnku

      40 dag makaronu -- fusli-spiralki

      100 ml bulionu

 

Mięso pokrój w paski. Wymieszaj mąkę z 2 łyżkami sosu sojowego, sherry, 1 łyżką oleju i cukrem. Zalej mięso. Odstaw na 30 min. Oczyść cukinię, pokrój ją w paseczki. Opłucz liście botwinki, pokrój w paski. Pieczarki przekrój na połówki. Chili oczyść, miąższ posiekaj. Ugotuj makaron. Odcedź. Resztę oleju rozgrzej w woku (lub bardzo głębokiej patelni) przysmaż posiekaną cebulę i czosnek oraz pieczarki. Dodaj mięso. Smaż, mieszając, 1 min. Dodaj cukinię, botwinkę i chili, wlej rosół, zagotuj. Dopraw resztą sosu sojowego, solą i pieprzem. Podaj z makaronem.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin