Tuńczyk w sosie własnym + groszek konserwowy + kukurydza konserwowa + majonez. Można dodać jajka gotowane (4 szt) oraz ryż (1 woreczek). Supeszybka i super
puszka tuńczyka w sosie własnym2-3 cebulestarty ser żółty3 jaja na twardo, pokroić w kostkępuszka kukurydzymajonezsól składniki układać warstwami: tuńczyk, cebula, jaja, ser, majonez i kukurydza
kukurydza ser żłóty w kosteczkę,ananasy w kosteczkę,i czsnek zgnieciony wymieszczć z majonezem.pycha
SALATKA
pierś kurczkapuszka kukurydzypuszka ananasów - moga być pokrojoneczerwona paprykaorzechy włoskierodzynkimajonezPierś gotujemy i kroimy w kawałeczki, paprykę kroimy w małe kawałeczki i całą resztę mieszamy razem z majonezem. Szybko i prosto, a jaka uczta. Acha rodzynek i orzechów daję na oko tak by było w sam raz.
1 puszka tuńczyka w sosie własnym10 -15 dag sera żółtego np. zamojskiego3-4 jaja1 cebula3/4 kukurydzy w puszce(ale bez kukurydzy tez jest pyszna)majonez(oczywiscie niecały)sól
Ser zółty utrzec na drobnej tarce. podobnie osobno utrzeć na tarce ugotowane białka i żóltka. Cebulkę drobno pokroić w kosteczkę. Tuńczyka lekko odsączyć(lub tez nie odsączać) i rozdronbnic widelcem. Kładziemy na spód najlepiej przezroczystej a wysokiej salaterki takie warstwy, licząc od spodu:Na dno białka (troszkę posolić)ser żółtyposmarować majonezemcebulka(troszkę posolić)tuńczykkukurydzaposmarowac majonezemposypać utartymi żółtkamiWstawić choc na 0,5 godziny do lodówki. Gdy macie mniejszą salaterkę(o mniejszym dnie), to wtedy róbcie cienkie warstwy a za to 2 razy. Sałatka jest pyszna.
puszka ananasa w kawałkach20 dkg utartego żółtego seramajonez2 ząbki czosnkuWykonanie:zmieszać, wstawić do lodówki
FetaPuszka ananasów Kukurydza4 jajka2 ogórki konserwowesólpieprzmajonezFetę, ananasy, jajka i ogórki drobno pokroić. Dodać kukurydzę. Całość przyprawić wedle uznania i wymieszać z majonezem. Najlepsza jest mieszanka Hellmans z majonezem kieleckim (przynajmniej na mój gust).
SAŁATKA WARSTWOWAUkładamy od dołu:seler odcedzony (najlepszy z Rolnika)puszka kukurydzy20 dag drobno pokrojonej szynki lub polędwicydrobno pokrojony ananaspor pokrojony w cieniutki paski (jego biała część)3 lub 4 jajkaNa wierzch wylewamy mały słoik majonezu.
Kapusta pekińska sredniej wielkości-puszka anansów albo brzoskiwń (w obu wersjach jest pyszna)-paczka rodzynek-puszka kukurydzy4-5 łyżek majonezu i przyprawa curryKapuste pokroić, dodać anansy pokrojone w kostkę, kukurydzę, rodzynki przed dodaniem spażyć w gorącej wodzie. Wszystko doprawić tylko dość dużą ilością curry (zależnie od firmy moc tej przyprawy jest inna, ale ja średnio dodaję 2 łyżeczki), na koniec majonez i gotowe do jedzonka za jakieś 0,5 h.
4 pomidory –przekroić na pół a następnie w plasterki(bez skórki)20 dkg sera żółtego – pokroić w kostkę 4 jajka – na pół i w ósemki1 papryka w kostkę1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku2 ząbki czosnkumajonez2 łyżki śmietanySos : majonez wymieszać ze śmietaną i rozgniecionym czosnkiem .Wszystko razem wymieszać
SALATKA WARSTWOWA
2 marchewki; 1 puszka ananasa; 2 jajka na twardo; 1 puszka kukurydzy; 1 puszka groszku; 2 jabłka; 1 por; 1 majonez; 1 l śmietany; 20-30 dkg sera żółtegoPrzygotowanie:Na początku dajemy kukurydzę, a następnie groszek. Wylewamy na to część sosu (majonez mieszamy ze śmietaną). Po nałożeniu sosu dajemy pokrojony w prążki por, na to nakładamy drobno startą marchewkę, a następnie znowu nakładamy część sosu.
zielona sałata; 2 - 3 pomidory; puszka tuńczyka w sosie własnym; puszka kukurydzy; sól; pieprz Przygotowanie:Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w większą kostkę. Odsączyć tuńczyka i kukurydzę. Wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
po jednej puszce groszku, kukurydzy, ananasa; majonez Przygotowanie:Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę, dodać odsączony groszek i kukurydzę. Składniki wymieszać z majonezem.
1/2 kurczaka wędzonego; 1 puszka kukurydzy; 1 puszka ananasów; 3/4 szklanki orzechów włoskich; 3/4 szklanki rodzynek; 1 mały słoiczek majonezu; sok z 1/2 cytryny; sól, pieprz do smaku. Przygotowanie:Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę i przełożyć do salaterki. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wszystkie składniki połączyć i odstawić do lodówki na min. 12 godz.
1 sałata lodowa; 15 świeżych pieczarek; 1 średnia cebula; 2 puszki tuńczyka w sosie własnym; 5 rzodkiewek; 3 łyżki musztardy miodowej; 2 łyżki majonezu; tarty parmezan do posypania. (Przepis na 2 duże porcje). Przygotowanie:Sałatę poszarpać na małe strzępki, dodać odsączonego tuńczyka i pokrojoną na cienkie plasterki rzodkiewkę. Cebulę i pieczarki pokroić w półksiężyce i podsmażyć na złoty kolor używając w tym celu jedynie łyżki oleju (tudzież oliwy ). Grzybki z cebulą połączyć z pozostałymi składnikami. Musztardę wymieszać z majonezem a następnie z sałatą. Wierzch posypać parmezanem - smacznego
WYKWINTNA SALATKA Z SELERA
Słoik selera konserwowanego - sałatkowego, 1/2 puszki groszku konserwowanego, 1/2 puszki ananasa w kawałkach, 5-8 dag startego żółtego sera (najlepszy ementaler). Przygotowanie:Składniki wymieszać i połączyć z majonezem. Jeżeli ktoś lubi - można dodać 5 dag szynki pokrojonej w kostkę.
INDONEZYJSKA SALATKA Z RYZEM 2 torebki ryzu 2 filety z kurczaka 1 zielona papryka 1 czerwona papryka majonez 1 jogurt naturalny 2 lyzki ketchupu 1 lyzeczka imbiru sol pieprz Ryz ugotowac. Mieso obsmazyc. Wystudzic. Papryki pokroic w paski i udusic na oleju po kurczaku, ok. 5 min. Wystudzic. Majonez wymieszac z jogurtem, ketchupem, doprawic sola, pieprzem i imbirem. Filety pokroic w paseczki, wlozyc papryke i ryz, delikatnie wymieszac. Dodac sos i ponownie wymieszac. Mozna posypac pietruszka.
SALATKA Z KURCZAKA
0,5 kg piersi z kurczaka; 1 puszka czerwonej fasoli; 1 puszka kukurydzy; 3-4 ogórki konserwowe lub kiszone; 1 zielona papryka; 1 czerwona papryka; 1-2 pomidory; cebula; 5 łyżek majonezu; 3 łyżki jogurtu naturalnego; sól, pieprz do smaku. Przygotowanie:Kurczaka ugotować z kostką rosołową. Po wystudzeniu pokroić w kostkę i połączyć z resztą składników. Smacznego.
puszka kukurydzy puszka kiełków z bambusa lub soi (bambus lepszy) puszka ananasów orzechy włoskie - duzo!!! 2-3 łyżki majonezu sól. pieprz kukurydzę i ananasy odsączyć, zamieszć składniki...
puszka kukurydzy puszka ananasów krojonych starty żółty ser 2-3 łyżki majonezu sól. pieprz 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte (w zależności jakie kto lubi natężenie tego specyfiku) kukurydzę i ananasy odsączyć, dodać ser i zmieszać składniki Sos zrobić z majonezu, czosnku i przypraw. Dobrze wszystko wymieszać.
1 woreczek ryżu - ugotować 2 jajka - ugotować, ja pokroiłam w kostkę 1 mały świeży ogórek - pokroiłam w półplasterki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (w przepisie jest napisane, że tuńczyk w wodzie, cokolwiek to znaczy ) 2 łyżki majonezu light lub jogurtu naturalnego sól, pieprz Wszystko razem wymieszać i doprawic do smaku
SALATKA MEKSYKANSKA
1 puszka kukurydzy; 2 puszki czerwonej fasoli; 2 pomidory; 1 zielona papryka - świeża; 5 średnich ogórków kiszonych; 1 pierś z kurczaka; 1 paczka oregano. Sos: ocet winny, oliwa z oliwek, papryka ostra, sól, pieprz, bazylia. Przygotowanie:Kurczaka ugotować, pokroić w kostkę. Wszystkie produkty wymieszać, dodać sos i dodać oregano, wymieszać i można podawać.SALATKA Z KURCZAKA
Biała część pora ok. 300g; pierś z kurczaka; puszka kukurydzy; ananas z puszki; majonez. Przygotowanie:Por pokroić, sparzyć wrzątkiem, pierś z kurczaka ugotować i pokroić w małą kostkę, ananas pokroić podobnie jak kurczaka, dodać kukurydzę, wymieszać z majonezem; doprawić solą i pierzem według uznania.
30dkg startego żółtego sera puszka ananasa w kostce duza puszka kukurydzy kurczak wedzony 30dag majonez orzchy włoskie
dwa selery w słoiku"rolnika",puszka kukurydzy,duzo startego sera,zamieszac,dodac majonezu i już,pychotka!!!!!
dwie puszki tunczyka,4 jajka,pół puszki groszku zielonego,szczypiorek lub cebulka,mozna podawac bez majonezu ale mojej rodzince smakuje bardziej z majonezem.
tuńczyk w sosie własnym odsączony( może być kurczak pieczony),kukurydza,ananas,ryż,dużo bazylii
.pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i posypana curry (pierś wcześniej gotuję z vegetą i stydzę)2.puszka kukurydzy3.puszka brzoskwiń(pokroić w kostkę)4. jabłko winne (w kostkę)polać sosem (niezadługo przed podaniem) jogurt poł na pół z majonezem.Sałatkę trochę schłodzić w lodówce.Czasami dodaję rodzynki albo ryż a lbo zastępuję brzoskwinie anansem
SALATKA CHINSKA
2 szkl. ugotowanego ryżu1 zielona papryka20 dag pieczarek1 ząbek czosnkupęczek pietruszki zielonejgarść rozdrobnionych orzechów włoskichgarść sparzonych rodzynekkilka kropli soku z cytryny Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie. Paprykę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę, pietruszkę siekamy. Łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy solą pieprzem i cukrem. Schłodzić i podawać.
SALATKA SZEGEDYNSKA
30 dkg ziemniaków2 kiszone małosolne ogórki1 czerwona papryka2 średnie pomidory1/2 główki sałaty2 jajka ugotowane na twardo4 łyżki oliwy z oliwek ocet, sól i pieprz do smaku Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać i ostudzić. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w paski. Ziemniaki, ogórki, jajka i pomidory pokroić w plastry. Sałatę poszarpać na małe kawałki (nie kroić!). Wszystkie składniki wymieszać. Polać oliwą. Podprawić solą, pieprzem i octem. Ponownie wymieszać
ZOLTA SALATKA
1 szklanka ugotowanego ryżu1 puszka kukurydzy1/2 puszki ananasów1 łyżeczka curry1 żółta paprykaSos:6 łyżek majonezu1 łyżka sosu sojowego2-3 ząbki czosnkusok z połowy cytryny4 łyżki soku z ananasówsól, biały pieprz Ryż i osączona kukurydzę wrzucić do miski, paprykę i ananasy pokroić w drobną kostkę, dodać do ryżu, posypać curry.Składniki sosu wymieszać i zalać sałatkę. Wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę. Do sałatki można dodać upieczoną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.
SALATKA Z TUNCZYKA
1 puszka czerwonej fasoli1 puszka kukurydzy1 czerwona papryka i ewentualnie 1 żółta2 pęczki szczypiorku1 cebula (najlepiej czerwona)2 puszki tuńczyka ( w kawałkach)kilka łyżek majonezu "Babuni"sól, pieprzodrobina cukru: Szczypiorek i cebulę posiekać, paprykę pokroić w kostkę. Tuńczyka rozdrobnić i dodać do pozostałych składników. Dodać kukurydzę, opłukaną fasolę. Wszystko wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Podawać schłodzone. Smacznego!!! Do sałatki można również dodać ogórki konserwowe, choć nie jest to konieczne.
SALATKA Z KURCZAKA NA OSTRO
ugotowana w bulionie pierś z kurczakavegetapapryka zielonapapryka czerwonaszklanka kukurydzy szklanka ugotowanego na sypko ryżuSos:1/2 szkalnki majonezu1/2 szklanki jogurtupapryka, sól, pieprz Pierś kurczaka kroje na kawałki, dodaje kukurydzę, ryż, pokrojone w kosteczki papryki, przyprawiam. Łączę ze soba składniki sosu, zalewam nim wszystko i delikatnie mieszam
SALATKA FARMERSKA
30 dkg sera zoltego
4 pomidory
6 ogorkow kiszonych
por
ser kroimy w cienkie kwadraciki, pomidor, ogorek w kostke, por w plasterki
robimy sos jogurtowy: 3 lyzki-bardzo duze jogurtu +jedna majonezu+sol+pieprz
SALATKA POROWA
Składniki: 1 duży por, 1 słoik pieczarek marynowanych, 1/2 puszki groszku konserwowego, 5 ogórków kwaszonych lub konserwowych, 6 jajek ugotowanych na twardo, 1 jabłko, 20 dag sera żółtego, majonez, śmietana 18%, sól, pieprz.
Wykonanie: Por oczyścić , lekko sparzyć, przeciąć w poprzek i pokroić w cienki makaron, jajka, pieczarki, ogórki, jabłko, ser pokroić w małą kostkę. Wymieszać wszystkie składniki, połączyć z majonezem i śmietaną, przyprawić do smaku. W salaterce udekorować w/g uznania.
2papryki czerwone
4 cebule średniej wielkości
30 dag sera żółtego
10 ogórków konserwowych
7 jaj ugotowanych
1 puszka kukurydzy konserwowej
50 dag piersi z kurczka ugotowanych
majonez, śmietana, sól, pieprz.
Wykonanie: paprykę, cebulę, ogórki, jaja, piersi pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarko o
grubych otworach, wszystkie składniki wymieszać i połączyć z majonezem i śmietaną.
Doprawić do smaku solą i pieprzem
SALATKA GYROS
70 dkg fileta z kurczaka 1 duża cebula pokrojona w kostkę i sparzona (wodą z solą i kwaskiem cytr.) 6-8 ogórków konserwowych - pokric w kostkę 1 puszka kukurydzy 1 kapusta pekińska majonez ketchup łagodny 1/2 przyprawy do gyrosa WYKONANIE: filety pokroić w kostkę, posypać przyprawą i obsmażyć na oleju kapustę pekińską drobno posiekać i wymieszać z vegetą Następnie układaC sałatkę warstwami w następującej kolejności: zimne mięso ketchup cebula ogórek majonez kukurydza majonez ketchup kapusta pekińska
może to o tę sałatkę -gyros chodzi ? przepis mam z onetu -filet z kurczaka -kukurydza konserwowa-ogorki konserwowe...
PATRIA