Jajka z szynką w majonezie.doc

(71 KB) Pobierz

Jajka z szynką w majonezie



 

Składniki na 6 porcji


 

6 jajek

 

 

3 plasterki szynki

 

 

8-10 oliwek

 

 

majonez

 

 

sól, pieprz

 

 

słodka papryka w proszku

 

 

szczypiorek do dekoracji

 

 

Etapy przygotowania


 

1.

Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać ze skorupek.

 

 

 

 

2.

Szynkę drobno pokroić. Oliwki drobno posiekać.

 

 

 

 

3.

Szczypiorek umyć, drobno posiekać.

 

 

 

 

4.

Obrane jajka przekroić wzdłuż, wyjąć delikatnie żółtka. Żółtka posiekać.

 

 

 

 

5.

Żółtka wymieszać z szynką, posiekanymi oliwkami, dodać majonez. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

 

 

 

6.

Połówki jajek napełnić pastą z żółtek, na wierzch nałożyć majonez. Udekorować posiekanym szczypiorkiem i słodką papryką. Podawać na talerzu udekorowanym sałatą.

 

 

 

 

7.

Jajka najlepiej przygotowywać tuż przed podaniem, bo majonez brzydko ciemnieje po jakimś czasie.

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin