•
6 jajek
3 plasterki szynki
8-10 oliwek
majonez
sól, pieprz
słodka papryka w proszku
szczypiorek do dekoracji
1.
Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać ze skorupek.
2.
Szynkę drobno pokroić. Oliwki drobno posiekać.
3.
Szczypiorek umyć, drobno posiekać.
4.
Obrane jajka przekroić wzdłuż, wyjąć delikatnie żółtka. Żółtka posiekać.
5.
Żółtka wymieszać z szynką, posiekanymi oliwkami, dodać majonez. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
6.
Połówki jajek napełnić pastą z żółtek, na wierzch nałożyć majonez. Udekorować posiekanym szczypiorkiem i słodką papryką. Podawać na talerzu udekorowanym sałatą.
7.
Jajka najlepiej przygotowywać tuż przed podaniem, bo majonez brzydko ciemnieje po jakimś czasie.
ijwona