(poleca uw-Aga) Skladniki: Kulki warzywne: - 5 ziemniak�w - 1/2 kalafiora - 10 dag maki z ciecierzycy pszennej - 3 lyzki posiekanej swiezej kolendry (ja dodawalam suszona) - s�l - pieprz - garam masala - olej do smazenia Sos: - 1 kg posiekanych pomidor�w bez sk�rki (moga byc z puszki) - 1 lyzka ghee - 1 lyzeczka startego imbiru (ja uzywalam zasuszonego) - 1 lyzeczka kurkumy - 1 lyzeczka mielonego kuminu - s�l - pieprz - chilli - 1 maly jogurt (15 dag) Spos�b przyrzadzania: Zr�b sos: do goracego ghee dodaj imbir i chili. Jak zapachnie, dodaj reszte przypraw, chwile smaz, mieszajac. Dodaj pomidory, dus na malym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszajac, az powstanie gesty sos. Przetrzyj przez sitko, wymieszaj z jogurtem. Ziemniaki i kalafiora podgotuj na p�ltwardo. Zetrzyj warzywa na tarce z duzymi oczkami, wymieszaj z reszta skladnik�w, wyrabiaj dwie minuty. Z masy formuj kulki, smaz je w goracym oleju. Podawaj z cieplym sosem. (poleca uw-Aga)
BollywoodSandi