TORT CZEKOLADOWY Rachel Allen
Skład (ciasto):
· 125 g gorzkiej czekolady
· 3 łyżki mleka
· 125 g masła (temp. pokojowa)
· 125 g cukru pudru
· 3 jajka
· 200 g mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
· 1 łyżka kakao
Przygotowanie:Czekoladę i mleko stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać wyłączamy gaz.W misce rozcieramy masło drewnianą łyżką, dodajemy cukier puder i rozcieramy. Dodajemy jajka (pojedynczo), rozcieramy masę po dodaniu każdego. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, mieszamy (od brzegu do środka). Przygotowujemy dwie foremki o średnicy 20 cm (włożone pergaminem i obsypane mąką). Ciasto należy szybko przełożyć do foremek (na środku uformować wgłębienie). Pieczemy w 180C przez 25 minut. Skład (krem):
· 75 g masła
· łyżka śmietany
· łyżeczka ekstraktu waniliowego
· łyżka kakao
· 175 g cukru
Przygotowanie:Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Przekładamy kremem ciasto, posypujemy wierzch cukrem pudrem i podajemy.
plamka97