TORT CZEKOLADOWY Rachel Allen.doc

(27 KB) Pobierz
TORT CZEKOLADOWY Rachel Allen

TORT CZEKOLADOWY Rachel Allen



Skład (ciasto):

·         125 g gorzkiej czekolady

·         3 łyżki mleka

·         125 g masła (temp. pokojowa)

·         125 g cukru pudru

·         3 jajka

·         200 g mąki

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         ¼ łyżeczki sody oczyszczonej

·         1 łyżka kakao


Przygotowanie:

Czekoladę i mleko stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać wyłączamy gaz.
W misce rozcieramy masło drewnianą łyżką, dodajemy cukier puder i rozcieramy. Dodajemy jajka (pojedynczo), rozcieramy masę po dodaniu każdego. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, mieszamy (od brzegu do środka).
Przygotowujemy dwie foremki o średnicy 20 cm (włożone pergaminem i obsypane mąką). Ciasto należy szybko przełożyć do foremek (na środku uformować wgłębienie). Pieczemy w 180C przez 25 minut.


Skład (krem):

·         75 g masła

·         łyżka śmietany

·         łyżeczka ekstraktu waniliowego

·         łyżka kakao

·         175 g cukru


Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Przekładamy kremem ciasto, posypujemy wierzch cukrem pudrem i podajemy.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin