Placek z rabarbarem i imbirem Rachel Allen.doc

(27 KB) Pobierz
Placek z rabarbarem i imbirem Rachel Allen

Placek z rabarbarem i imbirem Rachel Allen

·         350 g rabarbaru (6-7 łodyg)

·         200 g mąki tortowej

·         250 g brązowego cukru (my daliśmy trzcinowy)

·         200 ml maślanki *

·         50 g masła

·         75 ml oleju słonecznikowego

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         1/2 łyżeczki sody

·         1/2 łyżeczki soli morskiej

·         1 łyżeczka imbiru

·         2 jajka

* należy dodać taką maślankę, która najbardziej nam pasuje, gdyż jej smak jest mocno wyczuwalny w placku

Procedura: Rabarbar myjemy i kroimy na ok. 2 cm kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego 125 g cukru i smażymy na wolnym ogniu przez 5 min. Wyłączamy ognień, wrzucamy na patelnię rabarbar i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy całość do naczynia żaroodpornego.

W dużej misce łączymy ze sobą mąkę proszek do pieczenia, sodę i sól. Natomiast w oddzielnej misce mieszamy maślankę z jajami, olejem i pozostałą ilością cukru (125 g), na koniec dodając 1 łyżeczkę startego imbiru. Mokre wlewamy do sypkich i dokładnie łączymy. Następnie wylewamy ciasto na przygotowany wcześniej rabarbar.

placek z rabarbarem i imbirem pieczemy 30-40 min. w 180 stopniach C. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest w środku ścięte. Jeżeli nie, to pieczemy do suchego patyczka.

Podsumowanie: placek z rabarbarem i imbirem Rachel Allen jest idealny zarówno na ciepło (wg Kotki Odwrotki), jak i na zimno (wg Pasiastego Kota). Każdy powinien chociaż raz je posmakować. Gorąco polecamy!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin