Holenderski placek z jabłkami.doc

(25 KB) Pobierz
Holenderski placek z jabłkami

Holenderski placek z jabłkami

Składniki:

2 jaja
125g drobnego cukru
odrobina ekstraktu waniliowego - pół łyżeczki
WSZYSTKO TO MIKSUJEMY 5 MIN!

75g masła rozpuszczamy w 75 ml mleka. Później dalej mieszając masę w mikserze dodajemy do niej stopniowo mleko.

125g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ćwierć łyżeczki cynamonu
WSZYSTKO TO PRZESIEWAMY PRZEZ SITO I DODAJEMY DO MIKSERA Z NASZA MASĄ, MIESZAMY SZYBKO !

Gdy już wszystko jest zmiksowane przelewamy masę do blachy wyłożonej pergaminem o wymiarach 20 x 20 cm. Zamiast jabłek można dodać też maliny, gruszki, jabłka i maliny. Gdy masa jest już w blasze układamy na niej owoce (gruszki i jabłka kroimy na plastry), górę ciasta posypać cukrem.

Ogólny czas pieczenia to 40min:
200 stopni, a po 10 min pieczenia zmniejszamy temperaturę do 180 stopni na kolejne 20-30 min.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin