GYROS.txt

(1 KB) Pobierz
Sk�adniki:
- przyprawa "Gyros",
- 0,70 dag piersi z kurczaka,
- 2 duze cebule,
- sa�ata peki�ska,
- majonez,
- ketchup �agodny,
- pikantny,
- 6 srednich korniszon�w,
- puszka kukurydzy. 

Jak przyrz�dzi�?
3 �y�eczki przyprawy "Gyros" zala� 1/2 litra gor�cej wody przykry� i odstawi� na 15 min. 

1 warstwa:
0,7 piersi z kurczaka (mo�e by� wi�cej) pokroi� na ma�� kostk� i podsma�y� na oleju (2-3 �y�ki) nie rumieni�! Zala� przypraw� i dusi� do wyparowania wody. W�o�y� do miski � poczeka� a� mi�so ostygnie... 

2 warstwa:
Pola� pikantnym keczupem. 

3 warstwa:
Na to 2 du�e cebule pokrojone w kostk�. 

4 warstwa:
Na to 6 korniszon�w pokrojonych w kostk�. 

5 warstwa:
Rozsmarowa� majonez. 

6 warstwa:
Pola� keczupem. 

7 warstwa:
Na to puszka kukurydzy. 

8 warstwa:
Na to p� kapusty peki�skiej (lub bia�ej) poszatkowanej i posypan� 1 �y�eczk� wegety (wymiesza� osobno). 

W�o�y� do lod�wki na 1 godzin�. 

Potraw� mo�na je�� z miski lub z bu�kami... 

Zwyk�e du�e bu�ki przecinamy w po�owie. Nast�pnie skrapiamy je lekko wod�� i sma�ymy po��wki na rozgrzanej patelni / bez dodatku jakichkolwiek t�uszcz�w i olej�w/przykrete desk� a� stanie si� chrupi�ca i zarumieniona. �ci�gamy je z patelni i do tego nak�adamy potraw� z grosa przykrywaj�c drug� cz�ci� bu�ki. 

Jak podawa�?
Potraw� mo�na je�� sam� prost� z miski luz z dodatkiem bu�ek. 

Zwyk�e du�e bu�ki przecinamy w po�owie. Nast�pnie skrapiamy je lekko wod�� i sma�ymy po��wki na rozgrzanej patelni / bez dodatku jakichkolwiek t�uszcz�w i olej�w/przykrete desk� a� stanie si� chrupi�ca i zarumieniona. �ci�gamy je z patelni i do tego nak�adamy potraw� z grosa przykrywaj�c drug� cz�ci� bu�ki. 

 

Czas przygotowania:
Ca�o�� wy�mienicie smakuj� z sosem tzatziki.  
Zgłoś jeśli naruszono regulamin