SCHAB PO MYŚLIWSKU.doc

(23 KB) Pobierz

SCHAB PO MYŚLIWSKU


- 1 kg schabu
- 20 dag boczku
- dwie kiełbasy (śląska
- toruńska itp.)
- kostka rosołowa
- dwie duże cebule
- kilka listków laurowych
- trzy ząbki czosnku
- pieprz ziołowy
- zioła do mięs duszonych
- sól
- pieprz
- olej
- maggi


Mięso myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Dokładnie zwilżamy mięso olejem. W środek schabu wbijamy ostry nóż i nacinamy raz poziomo raz pionowo (na krzyż) i w powstałe nacięcie wciskamy dwie kiełbaski. Obsypujemy schab pieprzem ziołowym i zwykłym, ziołami, solą i czosnkiem. Pozostawiamy schab w lodówce na około trzy godziny lub na całą noc. Układamy nasiąknięty schab w brytfannie i wkładamy do mocno rozgrzanego piekarnika. Wcześniej na wierzchu układamy pokrojony w plastry boczek. Dusimy pod przykryciem około 2 godz. aż mięso będzie miękkie i rumiane. Po 1,5 godz. mięso obsypujemy krojoną cebulą, wkubku rozpuszczamy kostkę rosołową i zalewamy nią schab, doprawiamy maggi i przykrywamy. Pod koniec pieczenia odkrywamy brytfannę w celu odparowania nadmiaru wody i podpieczenia. Schab podawać z ryżem i mizerią pokrojony w grube 2-centymetrowe plastry.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin