PIERŚ INDYKA W MIODOWEJ GLAZURZE.doc

(23 KB) Pobierz

PIERŚ INDYKA W MIODOWEJ GLAZURZE

ok. 1 kg piersi indyka,
20 dag miodu,
1/4 szkl. białego wytrawnego wina,
10 dag łuskanych orzechów laskowych,
po 10 dag rodzynek, suszonychmoreli, płatków migdałowych,
4-5 szt. goździków,
0,5 łyżeczki zmielonego cynamonu,
1 łyżka oleju,
sól, pieprz.

Mięso umyć, osuszyć, posolić włożyć do brytfanny uprzednio nasmarowanej tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 230oC na ok. 10 min, aż się zarumieni, później obniżyć temperaturę do 160o C i piec mięso do miękkości. Umyte i osączone owoce zagotować z winem i odstawić do wystygnięcia, odsączyć na sicie. Goździki utłuc w moździerzu, dodać do miodu cynamon, pieprz, resztę wina po ugotowanych owocach i zagotować.Podczas pieczenia smarować powierzchnię mięsa polewą miodową. Resztę mieszanki miodowo korzennej połączyć z osączonymi owocami, orzechami i płatkami migdałowymi. Upieczone mięso pokroić w ukośne plastry ułożyć na półmisku i obłożyć mieszanką bakalii.


 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin