ARBUZ W SŁOIKU NA ZIMĘ
arbuz
cukier
cytryny
rum
Arbuz pokroić w kostkę,usunąć pestki,włożyc do słoików o objetości 700ml.Do każdego słoika wsypać3łyżki cukru,wlać 100ml rumu a na wierzchu położyć 2plasterki cytryny bez skórki.Zalać wszystko wrzącą wodą,zakręcić wieczka,pasteryzować krótko,tylko do zagotowania się wody.
AROMATYCZNY SOS DO MIĘS Z GRILLA
2szt.duzych pomidorów
1szt.cebuli
1szt.czerwonej papryki
1szt.papryki chilli
1/2szkl.oleju
1szt.soku z cytryny
2zabki czosnku
1garść posiekanej bazylii,pietruszki,kolendry
sól,pieprz
Sos do każdego mięsa z grilla,a najbardziej pasuje do karkówki bardzo grubych steków.Obiera sie pomidory,sieka w kostkę.Cebulę pokroić na kawałki,papryke i chilli także.Czosnek pokroić.Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i miksuję chwilę,tak by się rozdrobniły.
BRZOSKWINIE LUB NEKTARYNKOWE KONFITURY
2kg.brzoskwiń lub nektarynek
2kg.cukru
2szkl.wody
Owoce sparzyć,zdjać skórkę,przekroić,wyjąć pestki.Z połowy cukru i wodyugotować syrop,zalać owoce,zagotować,odszumować,odstawić na godzinę.Zlać syrop,dodać połowe pozostałego cukru,zagotować,znowu zalać owoce i gotować kilka minut,zdejmując pianę.Schłodzić.Czynnośc powtórzyć3razy,dodajac reszte cukru.Gorace konfitury przełożyć do słoików.
Jutrzenka___