OWOCE W SŁOIKACH.rtf

(1 KB) Pobierz

ARBUZ W SŁOIKU NA ZIMĘ

arbuz

cukier

cytryny

rum

Arbuz pokroić w kostkę,usunąć pestki,włożyc do słoików o objetości 700ml.Do każdego słoika wsypać3łyżki cukru,wlać 100ml rumu a na wierzchu położyć 2plasterki cytryny bez skórki.Zalać wszystko wrzącą wodą,zakręcić wieczka,pasteryzować krótko,tylko do zagotowania się wody.

 

 

AROMATYCZNY SOS DO MIĘS Z GRILLA

2szt.duzych  pomidorów

1szt.cebuli

1szt.czerwonej papryki

1szt.papryki chilli

1/2szkl.oleju

1szt.soku z cytryny

2zabki czosnku

1garść posiekanej bazylii,pietruszki,kolendry

sól,pieprz

Sos do każdego mięsa z grilla,a najbardziej pasuje do karkówki bardzo grubych steków.Obiera sie pomidory,sieka w kostkę.Cebulę pokroić na kawałki,papryke i chilli także.Czosnek pokroić.Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i miksuję chwilę,tak by się rozdrobniły.

 

 

BRZOSKWINIE LUB NEKTARYNKOWE KONFITURY

2kg.brzoskwiń lub nektarynek

2kg.cukru

2szkl.wody

Owoce sparzyć,zdjać skórkę,przekroić,wyjąć pestki.Z połowy cukru i wodyugotować syrop,zalać owoce,zagotować,odszumować,odstawić na godzinę.Zlać syrop,dodać połowe pozostałego cukru,zagotować,znowu zalać owoce i gotować kilka minut,zdejmując pianę.Schłodzić.Czynnośc powtórzyć3razy,dodajac reszte cukru.Gorace konfitury przełożyć do słoików.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin