Składniki:
• 20-25 dag boczku
• 20-30 dag kiełbasy
• 3-4 łyżki oleju
• 2 duże cebule
• 6 pomidorów
• 1 kg kolorowej papryki
• 1 średnia cukinia
• 1-2 marchewki
• 30 dag pieczarek
• 3-4 ząbki czosnku.
• puszka przecieru pomidorowego
• przyprawy (papryka słodka i ostra, sól, pieprz, zioła:bazylia,oregano;
Przygotowanie:
Boczek i cebulę kroimy w kostkę, a kiełbasę, pieczarki i marchewkę w plasterki. Pomidory zalewamy gorącą wodą, następnie obieramy ze skórki, (ew. zastępujemy pomidorami z puszki).
Z papryki usuwamy gniazda nasienne i dokładnie płuczemy. Cukinię obieramy, usuwamy nasiona i razem z papryką kroimy w paski.
Do garnka wlewamy olej i wrzucamy boczek. Chwilę smażymy, dokładamy cebulę, następnie kiełbasę. Po około 10 minutach dokładamy pieczarki i całość smażymy do zeszklenia. Teraz wrzucamy obrane pomidory, paprykę, cukinię, marchew, czosnek i dolewamy około 1/2 szklanki wody. Wszystko dusimy do miękkości około 30-40 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Jeżeli dodajemy zioła to polecam bazylię i oregano.
Podajemy z pieczywem, ryżem lub grubym makaronem (np.rurki, kolanka, świderki).
Jutrzenka___