Leczo.odt

(15 KB) Pobierz

Leczo

Składniki:

       20-25 dag boczku

       20-30 dag kiełbasy

       3-4 łyżki oleju

       2 duże cebule

       6 pomidorów

       1 kg kolorowej papryki

       1 średnia cukinia

       1-2 marchewki

       30 dag pieczarek

       3-4 ząbki czosnku.

       puszka przecieru pomidorowego

       przyprawy (papryka słodka i ostra, sól, pieprz, zioła:bazylia,oregano;

Przygotowanie:

Boczek i cebulę kroimy w kostkę, a kiełbasę, pieczarki i marchewkę w plasterki. Pomidory zalewamy gorącą wodą, następnie obieramy ze skórki, (ew. zastępujemy pomidorami z puszki).

Z papryki usuwamy gniazda nasienne i dokładnie płuczemy. Cukinię obieramy, usuwamy nasiona i razem z papryką kroimy w paski.

Do garnka wlewamy olej i wrzucamy boczek. Chwilę smażymy, dokładamy cebulę, następnie kiełbasę. Po około 10 minutach dokładamy pieczarki i całość smażymy do zeszklenia. Teraz wrzucamy obrane pomidory, paprykę, cukinię, marchew, czosnek i dolewamy około 1/2 szklanki wody. Wszystko dusimy do miękkości około 30-40 minut.

Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Jeżeli dodajemy zioła to polecam bazylię i oregano.

Podajemy z pieczywem, ryżem lub grubym makaronem (np.rurki, kolanka, świderki).

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin