BURACZKI Z PAPRYKĄ
3kg.buraczków[9sztuk dużych]
1/2papryki czerwonej
4duże cebule
1/2szkl.octu
3/4szkl.oliwy
sól
1łyzeczka słodkiej papryki w proszku
Buraki ugotować w łupinach,przez godzinę.Ostudzić,obrać i zetrzeć na tarce o dużych okach.Paprykę pokroić w kostkę,cebulę także.Wszystkie składniki włożyć do garnka,wlać ocet,oliwę,wsypać sól i paprykę w proszku.
Wszystko zagotować.Gotować ok.5min.Gorace włożyć do słoika.Zakręcić i pasteryzować w piekarniku 10min.w temp.200stopniC.
BURACZKI Z PAPRYKĄ[ZASMAŻANE]
3kg.buraków[9sztuk duzych]
3/4kg.czerwonej papryki
1/2kg.cebuli
1/2szkl.oleju
1/2szkl.octu winnego
3łyżeczki soli
1,5łyżeczki cukru
Buraczki myjemy i gotujemy w łupinie do miekkosci[ok.40-50min],obieramy iscieramy na tarce.Paprykę kroimy w kostkę,cebule również.Warzywa mieszamy,dolewamy olej,ocet,przyprawiamy solą i cukrem,a następnie przesmażamy porcjami na suchej patelni.Masę nakładamy do słoików,zamykamy i pasteryzujemyok.40min.
BURACZKI W TRZECH ODSŁONACH[ODZYSKANE]
1,5kg.buraków obranych i ugotowanych
2cebule
1szt.papryki czerwonej
1/4szkl.oleju
3/4szkl.cukru
6łyżek octu
2płaskie łyzeczki soli
pieprz do smaku
Ugotować buraki i obrać.Buraki zetrzeć na tarce o duzych okach,posolić.
Papryke i cebulę pokroić w drobna kostkę,wymieszać,przełożyć na patelnię.Dodać olej,dusić pod przykryciem ok.10min.
Do cebuli dodać cukier zmieszany z octem i razem prychcić jeszcze ok.5min[pod przykryciem]na małym ogniu,aż cebula i papryka będą miekkie.
Buraki ogrzać na ogniu[mozna dodać odrobinkę wody,by nie przywarły].
Dodać do buraków składniki z patelni[cebula z papryką],wszystko jeszcze razem wymieszać i ogrzać ok.3min.
Doprawić pieprzem,dosmaczyć w/g własnego gustu-sól,cukier,kwas-nalezy jednak pamietać,że najlepiej zrobić to troszke pózniej,żeby buraczki troche się 'zaprzyjazniły'z cebulka,papryką i dodatkami.
Gorące buraczki upakowane w słoiki i zapasteryzowane przez 15min są wspaniałe na zimę.Podawć na zimno lub ciepło.
BURACZKI Z CZOSNKIEM NA ZIMĘ
3kg.buraków-ugotować i zetrzeć na grubej tarce
3cebule-pokrojone w kostkę
6zabków czosnku przecisnąć przez praskę
Wszystko wymieszać i zostawić na 2godz.
ZALEWA do tych buraczków
1szkl.octu
2szkl.wody
2łyzki soli
po7ziarenek ziela,pieprzu i gozdzików
1,5szkl.cukru
Zagotować,przecedzić i dodać do buraków.Przełożyć do słoików i pasteryzować 15min.
SAŁATKA Z CZERWONYCH BURAKÓW
1kg.buraków
1kg.białej kapusty
1/2kg.marchewki
1łyżka soli
2łyzki cukru
1łyzeczka pieprzu
4listki laurowe
6ziarenek ziela angielskiego
Buraki i marchewkę zetrzeć na tarce o duzych okach.Przełożyć do garnka,wlać ok.6szklanek wody i gotować ok.20min.Następnie dodać poszatkowaną kapustę,drobno pokrojoną cebulę i przyprawy.Całość gotować ok.20minut.
Gorace nakładać do słoików i odwracać do góry dnem.Po ok.30min.odwrócić i do spiżarki włozyć.
BOTWINKA NA ZIMĘ
młode buraczki wraz z łodygami
kwasek cytrynowy
Buraczki drobno posiekać,zalać wrzącą wodą tak,abybyły przykryte i gotować 5min.Na każdy 1l.buraczków wraz z wodą dać 1płaską łyzeczkę kwasku cytynowego.Gorące nałozyć do słoików i pasteryzować ok.20min.w temp.95st.C.Wyjąc,wieczka dokrecić,odwrócić i pozostawić do ostygniecia.
BURACZKI MŁODE PASTERYZOWANE Z LIŚCMI
3kg.młodych buraczków z liśćmi
2pęczki koperku
6zabków czosnku
2łyzeczki kwasku cytrynowego
1litr wody
Buraczki wraz z liśćmi i koperek dokładnie umyć,całośc drobno pokroić,przełożyć do garnka.
W osobnym garnku zagotować wode lekko posoloną,doprowadzić do wrzenia.
Wrzącą wodą zalać buraczki,dodać kwasek i czosnek i gotować jeszcze ok5min.
Nałożyć do słoików,szczelnie zamykając.
Pasteryzować 30min.
BURACZKI Z KAPUSTĄ
1.1kg.ugotowanych startych buraczków
2.20dag.cebuli-pokroić w półksięzyce
3.1kg.kapusty białej-poszatkować nie za grubo,lekko osolić i odstawić na godzinę
ZALEWA
1szkl.przegotowanej zimnej wody
3/4szkl.octu
1łyzkę oleju
szkl.cukru
płaska łyżka soli
troche pieprzu
Wszystkie składniki na zalewę wymieszać
Buraczki,cebulę,kapustę wymieszać z zalewą.Nałożyć do słoików i pasteryzować 20min.
Jutrzenka___