BURACZKI Z PAPRYKĄ.rtf

(5 KB) Pobierz

BURACZKI Z PAPRYKĄ

3kg.buraczków[9sztuk dużych]

1/2papryki czerwonej

4duże cebule

1/2szkl.octu

3/4szkl.oliwy

sól

1łyzeczka słodkiej papryki w proszku

Buraki ugotować w łupinach,przez godzinę.Ostudzić,obrać i zetrzeć na tarce o dużych okach.Paprykę pokroić w kostkę,cebulę także.Wszystkie składniki włożyć do garnka,wlać ocet,oliwę,wsypać sól i paprykę w proszku.

Wszystko zagotować.Gotować ok.5min.Gorace włożyć do słoika.Zakręcić i pasteryzować w piekarniku 10min.w temp.200stopniC.

 

 

BURACZKI Z PAPRYKĄ[ZASMAŻANE]

3kg.buraków[9sztuk duzych]

3/4kg.czerwonej papryki

1/2kg.cebuli

1/2szkl.oleju

1/2szkl.octu winnego

3łyżeczki soli

1,5łyżeczki cukru

Buraczki myjemy i gotujemy w łupinie do miekkosci[ok.40-50min],obieramy iscieramy na tarce.Paprykę kroimy w kostkę,cebule również.Warzywa mieszamy,dolewamy olej,ocet,przyprawiamy solą i cukrem,a następnie przesmażamy porcjami na suchej patelni.Masę nakładamy do słoików,zamykamy i pasteryzujemyok.40min.

 

 

 

BURACZKI W TRZECH ODSŁONACH[ODZYSKANE]

1,5kg.buraków obranych i ugotowanych

2cebule

1szt.papryki czerwonej

1/4szkl.oleju

3/4szkl.cukru

6łyżek octu

2płaskie łyzeczki soli

pieprz do smaku

Ugotować buraki i obrać.Buraki zetrzeć na tarce o duzych okach,posolić.

Papryke i cebulę pokroić w drobna kostkę,wymieszać,przełożyć na patelnię.Dodać olej,dusić pod przykryciem ok.10min.

Do cebuli dodać cukier zmieszany z octem i razem prychcić jeszcze ok.5min[pod przykryciem]na małym ogniu,aż cebula i papryka będą miekkie.

Buraki ogrzać na ogniu[mozna dodać odrobinkę wody,by nie przywarły].

Dodać do buraków składniki z patelni[cebula z papryką],wszystko jeszcze razem wymieszać i ogrzać ok.3min.

Doprawić pieprzem,dosmaczyć w/g własnego gustu-sól,cukier,kwas-nalezy jednak pamietać,że najlepiej zrobić to troszke pózniej,żeby buraczki troche się 'zaprzyjazniły'z cebulka,papryką i dodatkami.

Gorące buraczki upakowane w słoiki i zapasteryzowane przez 15min są wspaniałe na zimę.Podawć na zimno lub ciepło.

 

 

BURACZKI Z CZOSNKIEM NA ZIMĘ

3kg.buraków-ugotować i zetrzeć na grubej tarce

3cebule-pokrojone w kostkę

6zabków czosnku przecisnąć przez praskę

Wszystko wymieszać i zostawić na 2godz.

 

ZALEWA do tych buraczków

1szkl.octu

2szkl.wody

2łyzki soli

po7ziarenek ziela,pieprzu i gozdzików

1,5szkl.cukru

Zagotować,przecedzić i dodać do buraków.Przełożyć do słoików i pasteryzować 15min.

 

 

SAŁATKA Z CZERWONYCH BURAKÓW

1kg.buraków

1kg.białej kapusty

1/2kg.marchewki

1/2kg.cebuli

1szkl.octu

1łyżka soli

2łyzki cukru

1łyzeczka pieprzu

4listki laurowe

6ziarenek ziela angielskiego

Buraki i marchewkę zetrzeć na tarce o duzych okach.Przełożyć do garnka,wlać ok.6szklanek wody i gotować ok.20min.Następnie dodać poszatkowaną kapustę,drobno pokrojoną cebulę i przyprawy.Całość gotować ok.20minut.

Gorace nakładać do słoików i odwracać do góry dnem.Po ok.30min.odwrócić i do spiżarki włozyć.

 

 

BOTWINKA NA ZIMĘ

młode buraczki wraz z łodygami

kwasek cytrynowy

Buraczki drobno posiekać,zalać wrzącą wodą tak,abybyły przykryte i gotować 5min.Na każdy 1l.buraczków wraz z wodą dać 1płaską łyzeczkę kwasku cytynowego.Gorące nałozyć do słoików i pasteryzować ok.20min.w temp.95st.C.Wyjąc,wieczka dokrecić,odwrócić i pozostawić do ostygniecia.

 

 

BURACZKI MŁODE PASTERYZOWANE Z LIŚCMI

3kg.młodych buraczków z liśćmi

2pęczki koperku

6zabków czosnku

2łyzeczki kwasku cytrynowego

1litr wody

sól

Buraczki wraz z liśćmi i koperek dokładnie umyć,całośc drobno pokroić,przełożyć do garnka.

W osobnym garnku zagotować wode lekko posoloną,doprowadzić do wrzenia.

Wrzącą wodą zalać buraczki,dodać kwasek i czosnek i gotować jeszcze ok5min.

Nałożyć do słoików,szczelnie zamykając.

Pasteryzować 30min.

 

 

BURACZKI Z KAPUSTĄ

1.1kg.ugotowanych startych buraczków

2.20dag.cebuli-pokroić w półksięzyce

3.1kg.kapusty białej-poszatkować nie za grubo,lekko osolić i odstawić na godzinę

ZALEWA

1szkl.przegotowanej zimnej wody

3/4szkl.octu

1łyzkę oleju

szkl.cukru

płaska łyżka soli

troche pieprzu

Wszystkie składniki na zalewę wymieszać

Buraczki,cebulę,kapustę wymieszać z zalewą.Nałożyć do słoików i pasteryzować 20min.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin