SPÓD- 14 dag mąki (82% szklanki:)- 4 dag cukru pudru (4 łyżki)
- 8 dag masła
- 1 żółtko
- sok z cytryny (ja daję sok z połówki cytryny) Z tych składników ucieramy ciasto, a następnie pieczemy je w małej tortownicy w temp. 200stC przez 12 min.WIERZCH
- 5 średnich jabłek
- sok z połowy cytryny
- 11 dag cukru pudru > 5 łyżek do jabłek> 6 łyżek do sera
- 25 dag białego sera
- 3 dag mąki (3 łyżki)
- 2 żółtka
- 6 białek
- 1/5 szkl mleka (5 ml)
- 5 dag rodzynek,
- cukier waniliowy
1. Jabłka pokroić w cząstki; dusimy je na małym ogniu z 5 łyżkami cukru pudru, sokiem z cytryny i winem, nie rozgotować ich na miazgę (najlepiej jest jak jabłka są już w miarę miękkie ale wciąż widać kawałki)
2. Ser, 6 łyżek cukru pudru, mąkę, żółtka, cukier waniliowy i mleko ucieramy mikserem na pulchną masę, dodajemy rodzynki.
3. Na koniec dodajemy ubitą wcześniej pianę z 6 białek i łączymy delikatnie łyżką, aż nie będzie grudek z piany widać.
4. Na upieczony spód (nie musi wystygnąć) wykładamy uduszone jabłka i przykrywamy je serową pierzynką.
5. Pieczemy ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 160-170 st C.
6. Można kołacz polać czekoladą, ja tak nie robię.
Szarlotka z różową pianką Składniki na 12 porcji
- 1-1/5 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
Ciasto:
- 50 dkg mąki
- 25 dkg margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piana:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 duży kisiel czerwony (90 g)
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 l mleka
wykonanie:
1. Przygotować ciasto: margarynę posiekać z mąką, dodać resztę składników, dobrze wymieszać. Ciasto jest bardzo sypkie.
2. 2/3 ciasta wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, resztę zostawić na wierzch.
3. Jabłka przekroić na połówki, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć je na cieście.
4. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, ugotowany i gorący wylać na jabłka.
5. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier, ubijać razem, a na końcu wymieszać z kisielem. Pianę wylać na jabłka, posypać pozostałą 1/3 ciasta.
6. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 190-200 stopni C.
PLACEK Z JABŁKAMI I KOKOSEM
CIASTO wymiar blachy - 24/40
- 4 jajka,
- 25 dkg cukru,
- 25 dkg mąki tortowej
- 1 łyżeczka pr. do piecz.
- odrobina startej skórki z cytryny (niekoniecznie)
- 3 duże jabłka,
- trochę otartej skórki cytrynowej
POSYPKA
- 20 dkg kokosu,
- 0,5 kostki margaryny
- ,0,5 szkl. cukru,
- 2 jajka
Etapy przygotowania
1. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na pulchną masę a następnie dodać odrobinę skórki z cytryny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem a na końcu pianę ubitą z białek.
2. Blachę natłuścić i wyłożyć ciasto. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z skórką otartą z cytryny (skórka z cytryny daje ciekawy posmak w cieście i jabłkach).
3. Następnie jabłka odcisnąć z nadmiaru soku i rozprowadzić po cieście. Na górę wyłożyć posypkę.
POSYPKA:
1. Margarynę stopić w rondlu, dodać cukier, kokos i gotować na wolnym ogniu ok. 3-4 min. ciągle mieszając.
2. Odstawić z ognia i do gorącej masy wbić 2 jajka i szybko wymieszać aby się nie ścięły.
3. Masę kupkami powkładać na jabłka i wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 40 min. w temp. 200 stopni C.
Pyszne ciasto z owocami
składniki:
* 2 szklanki mąki pszennej* 1 szklanka cukru* cukier waniliowy* 2 jajka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 6 łyżek śmietany* pół kostki masła* truskawki(lub inne owoce: rabarbar, wiśnie, jabłka itp.)
wykonanie:Mąkę + cukier + cukier waniliowy + proszek do pieczenia + 2 żółtka + śmietanę+ masło - zagnieść wszystko razem. Białka ubić na pianę, dodać do zagniecionego ciasta i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na wysmarowaną oraz posypaną bułką tartą średnią blachę i ciasno poukładać truskawki. Piec około 40 minut w temperaturze 180stopni.Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.Uwagi:Po dodaniu piany ciasto zrobi się takie trochę "ciapowate" ale tak ma być więc nie przejmujcie. Generalnie ono powinno być dosyć cienkie przed położeniem na nim owoców.
MALINOWE "TIRAMISU" 500 g biszkoptów, 500 g mrożonych malin,2 opakowania cukru waniliowego, 5 łyżek likieru pomarańczowego, np. Grand Marnier, 500 g serka mascarpone, 500 g białego twarożku, 2 łyżki cukru, 100 g świeżych (do dekoracji), 100 g posiekanych pistacjiBiszkopty kruszymy. Maliny rozmrażamy. Po rozmrożeniu posypujemy cukrem waniliowym. W płaskim szklanym naczyniu rozkładamy pokruszone biszkopty, polewamy je likierem pomarańczowym i pozostawiamy chwilę, by nasiąkły. Mascarpone ucieramy z białym twarożkiem na gładką masę. Dodajemy rozmrożone maliny i dosmaczamy cukrem. Mieszamy i łączymy z biszkoptami. Wygładzamy powierzchnię masy. Wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu ozdabiamy świeżymi malinami i pistacjami.
CIASTO:
- 2 jajka,
- 40 g cukru,
- 60 g maki ziemniaczanej,
- szczypta proszku do pieczenia,
- 125 g konfitury malinowej
KREM WANILIOWY:
- 3 żółtka,
- 75 g cukru pudru,
- rdzeń z 1 laski wanilii,
- 200 g śmietany kremówki,
- 1 lyzka syropu malinowego
KREM MALINOWY:
- 400 g malin,
- 1 białko,
- 50 g cukru pudru,
- sok z cytryny,
- 250 g śmietany kremówki
DEKORACJA:
- 100 g śmietany kremówki,
- 1 cukier waniliowy,,
- maliny,
- listki melisy
1. żółtka oddzielić od białek. Żółtka rozkłócić z 1 lyzka gorącej wody, dodać cukier i utrzeć na krem.
2. Białka ubić na sztywna pianę, dodać do kremu.
3. Do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, ciasto wymieszać.
4. Piekarnik rozgrzać do 175°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
5. Ciasto wyłożyć na blachę, rozsmarować na grubość 1 cm i piec 8-10 min.]
6. Biszkopt wyjąc na oproszona cukrem ścierkę, posmarować konfitura, zrolować jak roladę i wystudzić.
Krem waniliowy:
7. żółtka utrzeć z cukrem i wanilia w cieplej kąpieli wodnej na puszysta masę.
8. Naczynie wyjąc z kąpieli, masę wystudzić, stale mieszając.
9. Śmietanę ubić i razem z syropem dodać do kremu.
10. Roladę pokroić w cienkie plastry i wyłożyć nimi miskę o pojemności 2 l
11. Krem przełożyć do miski i rozsmarować na kawałkach rolady tak, aby pozostało wgłębienie
12. Tort mrozić 2 godz.
Krem malinowy:
1. 200 g malin zmiksować i przetrzeć przez sito.
2. Białko ubić z cukrem na sztywna pianę, skropić sokiem z cytryny.
3. Śmietanę ubić, razem z piana i reszta malin dodać do musu.
4. Mus wyłożyć na krem waniliowy, wyrównać powierzchnie, tort mrozić 4-6 godz.
5. wyłożyć na talerz do góry dnem
6. . Śmietanę ubić z cukrem waniliowy. udekorować śmietaną, malinami i melisą.
• szklanka mąki tortowej • 3 łyżki mąki kukurydzianej • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • szklanka cukru • 4 jaja • pół kostki masła • 2 łyżeczki esencji waniliowej • 2 łyżki mleka • 1/4 szklanki płatków migdałowych • 1 i 1/2 szklanki słodkiej śmietany • 1/2 kg truskawek
wykonanie:1. Rozgrzej piekarnik do 200*C .
2. Dwie 20-centymentrowe , okrągłe formy wyłóż folią do pieczenia, nasmaruj masłem i posyp mąką.
1. W misce wymieszaj mąkę tortową i kukurydzianą z proszkiem do pieczenia.
2. W drugiej misce zmiksuj masło z 1/3 szklanki cukru, dodaj żółtka. Ubij na gładką masę.
3. Białka zostaw do ubicia na później. Do masy wsyp wymieszaną mąkę, dodaj esencje waniliową i mleko, dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do form.
4. Ubij białka dodając małymi porcjami pozostały cukier.
5. Sztywną pianę rozłóż równo na cieście w formach i posyp migdałowymi płatkami.
6. Włóż formy do piekarnika na ok 35 min.
7. Wyjmij je gdy bezy nabiorą złotobrązowego koloru.
8. Odstaw do wystygnięcia i dopiero wtedy otwórz formy i wyjmij ciasto.
9. Ubij śmietanę i pokrój truskawki - małe owoce na połówki większe na ćwiartki .
10. Jedno ciasto wyłóż na talerz bezą do dołu.
11. Rozsmaruj na nim równomiernie śmietanę i ułóż cząstki truskawek przykryj drugim ciastem - tym razem bezowy kapelusz powinien się znaleźć na wierzchu.
- biszkopt z 4 jajek
- 1 kg bananów
- kostka masła
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru do białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 galaretka wiśniowa
- puszka brzoskwiń
1. ...
Kshyhoo67