Czekolada - Le negre 200 g gorzkiej czekolady200 g masła200 g cukru4 jajaMiskę postawić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody. Do miski włożyć pokruszoną czekoladę i masło. Mieszać. Poczekać aż trochę ostygnie. Żółtka utrzeć z połową cukru. Wymieszać dokładnie z masą czekoladową. Ubić białka z drugą połową cukru i delikatnie połączyć z masą. Dowolną foremkę wysmarować masłem. Przełożyć ciasto. Piec ok. 40 min w temp. 180 st. C (w piekarniku w termoobiegiem piec w trochę niższej temp.).
Wyjątkowe ciasto czekoladowe. Nie zdziwcie się, że po upieczeniu ciasto będzie niskie, a skórka popęka. Gdy wystygnie, poczujecie, o co chodzi. Świetnie smakuje z wytrawną konfiturą żurawinową z paseczkami skórki pomarańczowej. Przepis pochodzi z kuchni francuskiej.
SKDA1994