Bruschetta.docx

(25 KB) Pobierz

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

Bruschetta

 

3-4 dojrzałe pomidory

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2-3 ząbki czosnku

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

3-4 łyżki oliwy extra virgine

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

świeża bazylia w zależności od upodobań, od kilku

do kilkunastu liści

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

sól, pieprz, oregano, zioła prowans,

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

bagietka, 1 ząbek czosnku, oliwa extra Virginie

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Bruschetta.jpg

http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w kosteczkę.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Liście świeżej bazylii porwać na niewielkie kawałki i dodać do pomidorów wraz ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pieprzem. Mocno schłodzić.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

Pokrojoną bagietkę (może być czerstwa) natrzeć czosnkiem i skropić oliwą. Podpiec w piekarniku na złoty kolor.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

4.

http://gotowanie.onet.pl/0

Pomidory posolić tuż przed podaniem, wymieszać.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

5.

http://gotowanie.onet.pl/0

Grzanki można podawać osobno lub z nałożoną porcją pomidorów (ale wtedy należy je od razu zjeść, ponieważ po chwili nasiąkną sokiem pomidorowym).

 

Można posypać pokruszonym serem kozim lub mozzarella i chwilę jeszcze podpiec.

 

Przystawka doskonała na upalne dni...

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin