•
Bruschetta
3-4 dojrzałe pomidory
2-3 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy extra virgine
świeża bazylia w zależności od upodobań, od kilku
do kilkunastu liści
sól, pieprz, oregano, zioła prowans,
bagietka, 1 ząbek czosnku, oliwa extra Virginie
1.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w kosteczkę.
2.
Liście świeżej bazylii porwać na niewielkie kawałki i dodać do pomidorów wraz ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pieprzem. Mocno schłodzić.
3.
Pokrojoną bagietkę (może być czerstwa) natrzeć czosnkiem i skropić oliwą. Podpiec w piekarniku na złoty kolor.
4.
Pomidory posolić tuż przed podaniem, wymieszać.
5.
Grzanki można podawać osobno lub z nałożoną porcją pomidorów (ale wtedy należy je od razu zjeść, ponieważ po chwili nasiąkną sokiem pomidorowym).
Można posypać pokruszonym serem kozim lub mozzarella i chwilę jeszcze podpiec.
Przystawka doskonała na upalne dni...
Raniaja