wołowina duszona w czerwonym winie.rtf

(3653 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

    Wołowina duszona w czerwonym winie

 

 

 

 

 

 

Składniki (dla 4 osób):

- 0,5 kg wołowiny gulaszowej

- 1 spora cebula

- puszka pomidorów, krojonych

- 2 ząbki czosnku

- 2 suszone papryczki peperoncino (lub jedna papryczka chili)

- 2 łki oliwy z oliwek

- 3/4 szklanki czerwonego wina, półwytrawnego

- 300ml bulionu wołowego

- po łeczce suszonego rozmarynu, szałwi i tymianku

- sól, do smaku

- natka pietruszki

- opcjonalnie: 2 marchewki

 

 

 

Wykonanie:

1. Wołowinę pokroić w kostkę o boku ok. 4 cm. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Jeśli dodajemy marchewkę - obrać i pokroić w talarki.

 

2. W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić wołowinę, obsmaż z każdej strony. Wyjąć.

 

3. Do tego samego rondla wrzucić cebulę, posiekany czosnek i pokruszone papryczki pepperoncino. Podsmaż cały czas mieszając. Po ok. 3 minutach dodać puszkę pomidorów oraz suszone zioła, zagotować.

 

4. Do podduszonej cebuli i pomidorów dodać wołowinę i wino, a także marchewkę. Zagotować. Po ok. 2 minutach dolać bulion. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić razem ok. 2 godzin, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

 

5. Podawać z polentą, posypane posiekaną natką pieruszki.

 

Smacznego!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin