TORT CZARNOLAS.rtf

(2278 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

 

 

 

                    TORT  CZARNOLAS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tort Czarnolas

Składniki:

 

Biszkopt czekoladowy (tortownica o średnicy 24 cm)

 

    6 jajek

    180 g cukru

    150g mąki pszennej

    25 g kakao

 

Mus czekoladowy

 

    250 g ciemnej kuwertury

    50 g masła

    300 ml śmietanki 36 %

 

             

 

Syrop do skropienia biszkoptów

 

    250 g wody

    150 g cukru

    70 g wódki lub nalewki wiśniowej

    1 szt. cytryny

 

Sposób przygotowania potrawy:

 

Biszkopt czekoladowy

Jajka wraz z cukrem ubić na jednolitą, puszystą masę, do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Do masy partiami dodajemy przesianą połączoną z kakao, ciągle delikatnie mieszając ją łopatką, już nie mikserem. Masę wylać do wysmarowanej masłem i oprószonej mą tortownicy i piec w piecu w temperaturze 175 st. C przez ok. 45 min., do momentu gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Nie otwierać piekarnika w początkowej fazie pieczenia, gdy biszkopt wzrasta, ponieważ może opaść.

 

Mus czekoladowy

Kuwerturę wraz z masłem rozpuszczamy na wolnym ogniu, mieszamy, czekamy aż lekko przestygnie i dodajemy do niej małymi porcjami ubita wcześniej śmietanę.

 

Syrop do skropienia biszkoptów

Wodę z cukrem gotujemy na wolnym ogniu aż zacznie lekko gęstnieć. Wciskamy sok z cytryny i dodajemy po ostygnięciu wiśniówkę

 

Wystudzony biszkopt kroimy na pół, wkładamy jeden kawałek na dno tortownicy i dobrze nasączamy go syropem wiśniowym. Na dno wsypujemy wydrylowane wiśnie, nakładamy na nie mus czekoladowy, a następnie drugi biszkopt, który nasączamy i na który analogicznie nakładamy czekoladowy mus. Wyrównujemy powierzchnię. Tort na wierzchu można udekorować bitą śmietaną i wiśniami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin