TORT CZARNOLAS
Tort Czarnolas
Składniki:
Biszkopt czekoladowy (tortownica o średnicy 24 cm)
6 jajek
180 g cukru
150g mąki pszennej
25 g kakao
Mus czekoladowy
250 g ciemnej kuwertury
50 g masła
300 ml śmietanki 36 %
Syrop do skropienia biszkoptów
250 g wody
150 g cukru
70 g wódki lub nalewki wiśniowej
1 szt. cytryny
Sposób przygotowania potrawy:
Biszkopt czekoladowy
Jajka wraz z cukrem ubić na jednolitą, puszystą masę, do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Do masy partiami dodajemy przesianą mąkę połączoną z kakao, ciągle delikatnie mieszając ją łopatką, już nie mikserem. Masę wylać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy i piec w piecu w temperaturze 175 st. C przez ok. 45 min., do momentu gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Nie otwierać piekarnika w początkowej fazie pieczenia, gdy biszkopt wzrasta, ponieważ może opaść.
Kuwerturę wraz z masłem rozpuszczamy na wolnym ogniu, mieszamy, czekamy aż lekko przestygnie i dodajemy do niej małymi porcjami ubita wcześniej śmietanę.
Wodę z cukrem gotujemy na wolnym ogniu aż zacznie lekko gęstnieć. Wciskamy sok z cytryny i dodajemy po ostygnięciu wiśniówkę
Wystudzony biszkopt kroimy na pół, wkładamy jeden kawałek na dno tortownicy i dobrze nasączamy go syropem wiśniowym. Na dno wsypujemy wydrylowane wiśnie, nakładamy na nie mus czekoladowy, a następnie drugi biszkopt, który nasączamy i na który analogicznie nakładamy czekoladowy mus. Wyrównujemy powierzchnię. Tort na wierzchu można udekorować bitą śmietaną i wiśniami.
psotucha