Składniki:
Kruche ciasto:
· ok. 2 szklanki mąki pszennej
· 20 dag margaryny
· ½ szklanki cukru pudru
· 3 żółtka
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
· 1 kg jabłek
· 2 łyżki cukru
· 2 łyżki soku z cytryny
Masa orzechowa:
· 25 dag orzechów włoskich
· 1 szklanka mleka
· 25 dag masła
· ¾ szklanki cukru pudru
Do dekoracji:
· gotowa polewa czekoladowa
· połówki orzechów włoskich
Sposób wykonania:
Do mąki dodać miękką margarynę, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Każdą część kruchego ciasta upiec osobno w dobrze wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 15 minut w temperaturze 170 °C. Ciasto wyciągnąć z formy gdy będzie jeszcze ciepłe.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do rondelka dodać cukier, sok z cytryny i dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie ciepłą masę rozsmarować na jednym placku kruchego ciasta i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć.
Orzechy zemleć i zalać gorącym mlekiem. Ostudzić. Masło utrzeć, dodawać stopniowo cukier puder i orzechy. Masę orzechową wyłożyć na drugi placek kruchego ciasta.
Polać polewą czekoladową i udekorować połówkami orzechów włoskich. Schłodzić w lodówce. Ciasto jest lepsze na drugi, trzeci dzień.
dtdariusz