Składniki:
· Ciasto:
· 25 dag margaryny
· 4 szklanki mąki pszennej
· 1 ½ szklanki cukru
· 5 jajek
· ½ szklanki kwaśnej śmietany
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
· 5 łyżek przegotowanej zimnej wody
· 8 łyżek cukru pudru
· szczypta kwasu cytrynowego
· aromat migdałowy
Ponadto:
· ok. 50 sztuk śliwek
Sposób wykonania:
Margarynę rozpuścić, ostudzić. Do miski wlać margarynę, dodać mąkę, cukier, jajka, kwaśną śmietanę, proszek do pieczenia i utrzeć. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę (25 x 36 cm).
Śliwki wydrążyć, obrać ze skórki i połówkami układać jedna przy drugiej na surowym cieście. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut w temperaturze 160-170 °C.
Do wody dodać kwasek cytrynowy, cukier puder, aromat migdałowy i wszystko razem utrzeć.
Upieczone i ostudzone ciasto polać gotowym lukrem.
dtdariusz