maki 2.odt

(29 KB) Pobierz

Chciałam podzielić się z Wami moim sposobem na maki. Maki są autorstwa Astorii, kurs o tutaj, aby się otworzył należy kliknąć na link w nawiasie: master class. A kurs ten znalazłam na blogu Kasi Mój Dom Różany :)

Zmodyfikowałam płatki maków, środek maków i zrobiłam dodatkowo mak na pół rozwinięty :)

 

 

Aby zrobić mak potrzebne są dwa kółeczka. Ja swoje odrysowałam od nakrętki od butelki, którą używam do psikania kwiatków. Kółeczka mają około 4.5cm średnicy. Na środek maków użyłam confetti, które zrobiłam dziurkując czarny, szary i jasnozielony karton. Użyłam do tego Crop-a-Dile, jego mniejszą dziurkę. Małe listki na pączek są z wykrojnika Spellbinders Rose Creation. Łodyżka z hortensji kupionej w CraftManii.

 

 

Kółeczka należy złożyć na cztery i wyciąć z brzegu tak jak na zdjęciu.

 

 

 

 

Tak przygotowane dwa płatki należy psiknąć wodą i zgnieść w dłoni. Nie należy psikać na macie do cięcia bo mata się zniszczy  - pofwłduje się.

 

 

Delikatnie rozwinąć i wysuszyć np nagrzewnicą.

 

 

Kwiat.

 

Skleić płatki razem i przygnieść na macie troszkę go formując.

 

 

Na środek dodałam najpierw czarno-szarych confetti a potem jasnozielonych.

 

 

Zgniotłam lekko kwiatek, a gdy klej wysechł  uformowałam kwiatek.

 

 

Gotowy maczek.

 

 

Pączek i na półotwarty mak.

 

Na pączek i półotwarty maczek potrzebny jest jeden płatek przygotowany w sposób opisany powyżej, łodyżka np. od kupnej hortensji, dwa listki na pączek.

 

 

Półotwarty maczek zrobiłam owijając łodyżke tak jak na zdjęciu i pozostawiłam płatki otwarte. Dodałam na środek czarno-szare confetti.

 

 

Gotowy maczek.

 

 

Robiąc pączek owinęłam łodyżkę tak samo i zamknęłam płatki.

 

 

Dodałam troszkę kleju do środka.

 

 

Listki po bokach.

 

 

 

Gotowe pączki.

 

 


Zgłoś jeśli naruszono regulamin