OBIAD.docx

(77 KB) Pobierz

OBIAD

 

Obiadek jest dosyć lekki, zawierający wszystkie 6 smaków z przewagą słodkiego i cierpkiego/ gorzkiego. Dla wegetarian i kobiet karmiących piersią idealny, pożywny.

 

1. Ziemniaczki z kminem rzymskim

Młode ziemniaczki gotuję, odcedzam. W rondelku topię lekko ghee/ masło (uwaga żeby nie przypalić, bo to ciężkostrawne dla dziecka) i dodaję kmin rzymski. Wcześniej kmin rozcieram w moździerzu. Tym masełkiem polewam ziemniaczki – rewelacja:)

 

2. Szpinak z migdałami

Szpinak duszę na oleju ryżowym z dodatkiem ajwanu i asafetydy. Przepis na szpinak jest tutaj. Ponadto na patelni prażę blanszowane migdały i posypuję gotowy szpinak.

 

3. Gotowana marchewka

Marchewkę kroję wzdłuż na pół i jeszcze raz wzdłuż. Gotuję w niewielkiej ilości wody pod przykryciem(woda nie zakrywa całkiem marchewek). Marchewka jest miękka, ale nie rozgotowana.

 

4. Dal z soczewicy

Soczewicę (2-3 garstki) płuczę i zalewam wodą (2-3 cm ponad soczewicę). Kiedy zaczyna się gotować dodaję przyprawy: kurkuma, majeranek, kardamon. Następnie dodaję 1 startą marchewkę i odrobinę pora pokrojonego drobno. Gotuję wszystko razem aż warzywa i soczewica będą miękkie. Konsystencja jest raczej płynna, ale nie wodnista. Na koniec przyrządzam masalę: na oleju smażę kmin rzymski (rozgnieciony w moździerzu) oraz ostrą subji masalę w niewielki ilości. Dodaję do dalu, solę do smaku. Na talerzu polewam odrobiną soku z cytryny.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin