Tort makowo-orzechowy
Składniki
· 12 jajek
· 0,5 kg.cukru pudru
· 1 szkl. maku (sparzonego i dwukrotnie zmielonego)
· 25 dkg. mielonych orzechow
· 1 szkl. bulki tartej
· 1 lyzeczka proszku do pieczenia
· Masa dowolna (ja osobiscie polecam orzechowa z przepisu Anek:D http://www.wielkiezarcie.com/przepis16451.html
Przepis
· Zoltka utrzec z cukrem do bialosci nastepnie dodawac po lyzce maku, orzechow i piany z bialek.
· Ciasto bardzo lekko wymieszac i dosypywac po troszku bulki tartej wymieszanej z proszkie do pieczenia.
· Piec okolo 1 godziny w tem.180 stopni
Masa orzechowa:- 20 dag orzechów - 3 jajka- 15 dag cukru- 25 dag masła- 1 szklanka mleka
Masa orzechowa:Orzechy sparzyć szklanką mleka. Jajka ubić na parze z cukrem. Utrzeć masło, dodawać po łyżce przestudzonych jaj, a pod koniec sparzone orzechy.
ladylucy