Tort makowo-orzechowy.docx

(90 KB) Pobierz

Tort makowo-orzechowy

 

Składniki

·         12 jajek

·         0,5 kg.cukru pudru

·         1 szkl. maku (sparzonego i dwukrotnie zmielonego)

·         25 dkg. mielonych orzechow

·         1 szkl. bulki tartej

·         1 lyzeczka proszku do pieczenia

·         Masa dowolna (ja osobiscie polecam orzechowa z przepisu  Anek:D  http://www.wielkiezarcie.com/przepis16451.html

 

Przepis

·         Zoltka utrzec z cukrem do bialosci nastepnie dodawac po lyzce maku, orzechow i piany z bialek.

·         Ciasto bardzo lekko wymieszac i dosypywac po troszku bulki tartej wymieszanej z proszkie do pieczenia.

·         Piec okolo 1 godziny w tem.180 stopni

Masa orzechowa:
- 20 dag orzechów
- 3 jajka
- 15 dag cukru
- 25 dag masła
- 1 szklanka mleka   

Masa orzechowa:
Orzechy sparzyć szklanką mleka. Jajka ubić na parze z cukrem. Utrzeć masło, dodawać po łyżce przestudzonych jaj, a pod koniec sparzone orzechy.

 


http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=27390&d=1

Zgłoś jeśli naruszono regulamin