TARTA ZE SZPINAKIEM
Świeże liście szpinaku zapieczone w śmietankowo - serowym sosie, a wszystko na delikatnym kruchym spodzie
czas:
1 godzina
liczba porcji:
5
składniki:
Ciasto:300 g mąki125 g zimnego masła1 żółtkołyżka zimnej wodysól, pieprztłuszcz do posmarowania formyNadzienie:500 g świeżego szpinaku150 ml śmietany2 jaja150 g tartego żółtego sera2 ząbki czosnkusok z połowy cytrynysól, pieprz, gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
Z mąki, masła, żółtka szybko zagnieść kruche ciasto, dodając wodę i przyprawy. Uforomwać w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce. Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki i blanszować dużą ilością osolonego wrzątku. Ze śmietany, jaj, startego sera, przeciśnietęgo przez praskę czosnku, soku z cytryny oraz przyparw przygotować sos. Ciasto trozwałkować i wyłożyć nim formę do tart o średnicy ok. 25 cm. Nakłuć w kilku miejscach i podpiekać przez 10 minut piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpoeiczonym spodzie układać równomiernie liście szpinaku, a następnie zalać je przygotowaną masą. Piec ok. 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
ladylucy