ROLADA Z TRUSKAWKAMI.rtf

(2707 KB) Pobierz

               Rolada  z  truskawkami

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

4 jajka

1 łka zimnej wody

60g cukru

2 łeczki cukru waniliowego

50g mąki pszennej

50g mąki ziemniaczanej

½ łeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

500g umytych truskawek

250g serka mascarpone

50g śmietanki  30%

2 kopiaste łeczki cukru pudru

2 łeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:

truskawki  do ozdoby

cukier puder do posypania ciasta

 

 

 

 

1.    Białka ubić z 1 ł wody. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ciągle ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.

2.    Do piany dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (można mikserem na najniższych obrotach).

3.    Przesiać obie mąki i wymieszać je z proszkiem do pieczenia.  Wsypać do masy jajecznej w trzech porcjach, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (najlepiej ręcznie).

4.    Blachę wył papierem do pieczenia (użam dużej, płaskiej blachy, która była dołączona do wyposażenia piekarnika) i równomiernie rozprowadzić ciasto. Piec w temperaturze 180oC przez około 20 minut ( termoobieg  160oC).

 

 

 

 

 

5.    Ciasto przeł na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można  łatwo rolować).

6.    Serek mascarpone rozetrzeć, dodać cukier puder, cukier waniliowy i śmietankę, wymieszać na gładką, jednolitą masę.  Truskawki pokroić i delikatnie wymieszać z serkiem.

7.    Z ostygniętego biszkopta zdjąć pergamin. Posmarować go kremem z truskawkami, zostawiając  1-2 centymetrowy czysty brzeg (nie zostawiamy go na krawędzi, która będzie w środku rolady). Następnie zrolować ciasto i delikatnie docisnąć. Posypać cukrem pudrem i ozdobić truskawkami.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin